BALKAN NEWS

Dodik: "Neki u EU vide BiH kao koloniju"

BiH

Dodik se također zahvalio zemljama koje su podržale Bosnu i Hercegovinu na samitu.

Kritikujući to što EU nije dodijelila kandidatski status Bosni i Hercegovini na samitu u Briselu, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da neki lideri u EU vide Bosnu i Hercegovinu kao koloniju. Navodeći da ništa nije novo u odnosu Zapada prema Bosni i Hercegovini, Dodik je na svom Twitter nalogu napisao da Republika Srpska neće biti kolonija te da znaju svoj put. 

Са Запада ништа ново. Дио европских лидера БиХ види као колонију, а не као партнера и због тога нисмо добили кандидатски статус. Српска није и неће бити колонија. Ми знамо гдје смо и знамо свој пут.
Хвала нашим пријатељима који су нас подржали.

— Милорад Додик (@MiloradDodik) June 23, 2022

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodik se također zahvalio zemljama koje su podržale Bosnu i Hercegovinu na samitu.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kazala je da je kasno za plakanje i da su razlog zašto zemlja nije dobila status kandidata „pojedine političke stranke koje su dio državnih valsti, već godinama blokirali i opstruirali ispunjavanje uslova za kandidatski status“, navodi Radio Sarajevo.

Koristimo kolačiće kako bismo pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.