BALKAN NEWS

Biden objavio sankcije Rusiji: "Putin je agresor i snosit će posljedice"

Svijet

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odabrao rat pokretanjem vojne operacije protiv Ukrajine te da će snositi posljedice.

Biden je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući povodom ruske vojne operacije protiv Ukrajine objavio sankcije koje su uglavnom usmjerene na ruski bankarski sistem i njenu ekonomiju.

Napominjući da su ruske vojne snage izvele "okrutni napad" na Ukrajinu bez ikakvog opravdanja ili potrebe, Biden je kazao da je Rusija započela operaciju lažnim tvrdnjama o Ukrajini, na šta su mjesecima upozoravali.

Biden je istakao da je Putin objavio rat sinoć tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Putin je agresor. Putin je izabrao ovaj rat. Sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas objavljujem nove sankcije i ograničenja na izvoz protiv Rusije, rekao je američki lider.

Istakao je također da će uvesti sankcije za četiri velike ruske banke, uključujući VTB, drugu po veličini banku u Rusiji, dodajući da su zamrznuli imovinu tih banaka u vrijednosti od trilion dolara.

Podsjećajući da je u svom obraćanju u utorak istakao da su neke snage iz Evrope prebacili u baltičke države kako bi ubijedili članice NATO-a, Biden je kazao da će poslati dodatne trupe u Evropu, prvenstveno u Njemačku, prenosi AA.

Koristimo kolačiće kako bismo pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.