Alarmantna situacija u Sanskom Mostu, kod Bihaća vodostaj Une u porastu

BiH 15.05.2023, 22:17 15.05.2023, 22:24
Alarmantna situacija u Sanskom Mostu, kod Bihaća vodostaj Une u porastu
© AA

Obzirom na to da kiša i dalje pada u Sanskom Mostu, u naselju Stari Majdan-Alagića polje, ali i na području cijele općine Sanski Most večeras strepe od novih padavina i eventualnih velikih poplava, javlja reporter Anadolije.

Rijeka Bliha sinoć je napustila korito poslije čega je došlo do nekontroliranog širenja toka rijeke tako da se nakon pola sata od izlijevanja na tom mjestu sastavile Bliha i Zdena te je nastao ogroman pojas teritorija koji je poplavljen i veliki broj stambenih objekata je u kratkom vremenskom roku ostao pod vodom. Evakuirana je i jedna porodica.

Ekipe Civilne zaštite cijeli su dan na terenu, ali situacija je zbog obilnih padavina alarmantna.

Najveća opasnost jeste da se zbog ulijevanja pritoka, iz korita izlije i Sana, što bi izazvalo i brže i veće plavljenje.

U Sanskom Mostu proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Una u Kulen Vakufu je u opadanju, dok je u Ripču kod Bihaća u porastu.

U Kulen Vakufu poplavljeno je 20 kuća i evakuiranao je pet osoba. Dostavljene su vreće s pijeskom i cisterna pitke vode.

U Mjesnoj zajednici Orašac izvršena je intervencija prokopavanja jednog oborinskog kanala, te uklanjanje odrona na putnoj komunikaciji Orašac - Kulen Vakuf.

Situaciju dodatno usložnjava pojava klizišta na nekoliko lokacija.

Meteorolozi najavljuju jake obilne padavine do četvrtka, koje bi mještanima u poplavljenim područjima u ovom dijelu na zapadu Bosne i Hercegovine mogle donijeti i nove probleme.

komentari (0)