BiH na 13. mjestu u svijetu po naoružanosti stanovništva

Zemlje sa najstrožijim zakonima o oružju su Kina, Indija, Japan, Singapur i Vijetnam a vatreno oružje je zabranjeno u Sjevernoj Koreji i Eriteji. 

BiH 11.06.2021, 14:57
BiH na 13. mjestu u svijetu po naoružanosti stanovništva
© AA

Stavovi o posjedovanju oružja značajno se razlikuju u mnogim državama svijeta. Jedine tri zemlje koje držanje oružja smatraju ustavnim pravom su Meksiko, Gvatemala i Sjedinjene Američke Države. Preko 175 zemalja dozvoljava svojim građanima da posjeduju vatreno oružje, a mnoge imaju posebne propise o vlasništvu, poput zabrane određenih vrsta vatrenog oružja, navodi se u istraživanju koje provodi Worldpopulationreview

Prema njihovim istraživanjima, zemlje sa najstrožijim zakonima o oružju su Kina, Indija, Japan, Singapur i Vijetnam a vatreno oružje je zabranjeno u Sjevernoj Koreji i Eriteji. 

Uz sve veću prijetnju od upotrebe vatrenog oružja, posebno od masovnih pucnjava u školama, vjerskim objektima i trgovinama, mnogi ljudi vjeruju da zakone o oružju treba revidirati i pooštriti.

Stopa posjedovanja vatrenog oružja označava broj civilnog oružja na 100 osoba. Tajvan i Indonezija imaju najnižu stopu posjedovanja oružja. Međutim, oružje nije zabranjeno ni u jednoj od ovih zemalja. U Tajvanu su dozvoljene samo sačmarice, pištolji i obične puške, a za svo oružje je potrebno imati dozvolu i proći sigurnosnu provjeru. U Indoneziji oružje prodaju i njime rukuju službenici za oružje indonežanske nacionalne policije. Indonezijski zakon, između ostalog, zahtijeva sigurnosnu provjeru, uvjetuje nepovezanost s radikalnim grupama, te završen kurs o sigurnoj upotrebi oružja. Među deset zemalja sa najvećom stopom naoružanosti stanovništva spadaju SAD, Foklandska ostrva, Jemen, Nova Kaledonija. Peto mjesto po naoružanosti stanovništva zauzima Srbija, dok je odmah iza nje Crna Gora. 

/Printscreen

Na sedmom mjestu je Urugvaj, slijedi ga Kanada i Kipar, dok je na posljednjem mjestu po naoružanosti stanovništva Finska. 

Stopa posjedovanja vatrenog oružja u Bosni i Hercegovini je 31,2 a ukupna procjena posjedovanja vatrenog oružja u BiH je 1.185.000

komentari (0)