Desetine građana na protestima: "Ne damo državu"

BiH 26.11.2022, 15:58 26.11.2022, 16:01
Desetine građana na protestima: "Ne damo državu"
© AA

Desetine građana okupile su se danas u Sarajevu na protestima pod sloganom "Ne damo državu". 

Okupljeni su zahtijevali da odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputila je kritike domaćim, evropskim i američkim zvaničnicima, piše AA. 

Kako je kazala, domaći političari, odnosno velika većina njih, su pristali da samo budu marionete prije svega desničarske Evrope pa tako i kompletnog Zapada u zamjenu za poneku fotelju ili ministarsku ili premijersku poziciju ili članstvo u Upravnom ili Nazdornom odboru.

Zornić je navela da njena borba za domovinu traje 17 godina.

"Trajat će do ostvarenja moje presude. U međuvremenu, gdje se danas nalazi BiH? Nalazi se u haosu. Raskol, a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Najprije su nam navukli luđačku košulju zvanu Dejton, a onda su krenuli sa brisanjem BiH. Licemjerni Zapad je preko OHR-a uveo protektorat", dodala je Zornić.

Članovi grupe građana ReSTART ranije su pozvali sve kojima je Bosna i Hercegovina jedina domovina da svojim prisustvom pošalju jasnu sliku "Zapadu", ali i "Istoku" da nas ima i da nećemo dozvoliti dalje podjele unutar Bosne i Hercegovine.

"Naša država može i mora biti samo kao druge: moderna, funkcionalna, ali prije svega pravna država koja štiti svakog pojedinca, bez obzira na etničku, vjersku, rasnu i svaku drugu pripadnost, na svakom pedlju države. Jednakopravna, funkcionalna, građanska država Bosna i Hercegovina", navedeno je u pozivu.

Grupa ReSTART BiH, objavila je i ciljeve protesta među kojima je da neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika.

"Insistiramo na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koja ne smije nikada i nikako biti predmet geopolitičke trgovine, zahtijevamo dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, zahtijevamo od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO savezu, kao i da ne dozvoljavamo da nam se prigovara na euroskepticizmu dok Evropska unija licemjerno ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju", ciljevi su protesta.

Naveli su i da ne pristaju na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što “su nam skrojili ratni zločinci i profiteri“, kao i da neće nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok “nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji“.

Pozvali su na sveobuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih preostalih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u njihovoj cjelini.

Također, pozvali su na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Zahtijevaju od vlasti u Bosni i Hercegovini da beskompromisno slijede put koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulisanih u mišljenju Evropske komisije, a sve imajući u vidu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te Evropsku konvenciju za zaštitu prava i temeljnih sloboda.

komentari (0)