Drugi dan Međunarodnog simpozijuma "Borba protiv sajber kriminala": Potpisan Protokol o saradnji IUS-a i Turske pravosudne alademije

Nakon govora Yilmaza Tunca, ministra pravde Republike Turske, i Davora Bunoze, ministra pravde BiH, svečano potpisan i Protokol o saradnji između Turske pravosudne akademije i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

BiH 18.04.2024, 10:22 23.04.2024, 11:13
Drugi dan Međunarodnog simpozijuma "Borba protiv sajber kriminala": Potpisan Protokol o saradnji IUS-a i Turske pravosudne alademije
© AA

Drugog dana Međunarodnog simpozijuma pod nazivom "Borba protiv sajber kriminala",  potpisan je Protokol o saradnji na polju obrazovanja između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Turske pravosudne akademije.

U  uvodnom govoru Yılmaz Tunç, ministar pravde Republike Turske, kazao je kako je borba protiv krivičnih djela počinjenih u virtuelnom svijetu, gdje ne postoje geogradske i političke granice između država, važna za svaku zemlju. 

Podsjećajući da je razvoj oblasti informatike i tehnologije donio pogodnosti i prednosti u naše živote u mnogim oblastima, Tunc je dodao kako je došlo do porasta krivičnih djela počitnjenih u virtuelnom okruženju, što je sasvim nova vrsta kriminala. 

- Postalo je moguće počiniti krivična djela kao što su prevara, krađa, ucjena i prijetnje, a da se sa žrtvom ne mora nalaziti u istom fizičkom okruženju. Osim toga, proširen je obim djelovanja kriminalnih grupa ili terorističkih organizacija, povećale su se mogućnosti komunikacije i propagande“, naveo je turski ministar. 

Turski ministar je naglasio da je Republika Turska napravila važne zakonske promjene i iskorake u okviru borbe protiv sajber kriminala, te je naglasio da je nužno razvijati pravne infrastrukture, a koje uključuju efikasne mjere i sankcije odvraćanja. 

Napomenuo je kako je Turska potpisnica glavnih međunarodnih sporazuma u oblasti sajber kriminala, naročito Konvencije Vijeća Evrope o kibernetičkom kriminalu, poznate kao Budimpeštanska konvencija.Turski ministar Tunc je kazao kako njegova zemlja održava efikasnu pravosudnu saradnju i kontirnuirano radi na unapređenju vlastitih pravnih i zakonodavnih okvira. 

Turski ministar pravde Tunc govorio je i o važnosti kvalitetnog obrazovanja u obuci sudija i tužilaca te je dodao da je važno da obrazovni sistem bude izgrađen na osnovnim vrijednosti pravde i pravičnosti.

- U tom smislu pridajemo značaj razvoju naše saradnje sa prijateljskim zemljama u oblasti pravnog obrazovanja, kao i u oblasti pravosuđa. Na taj način će se razmjenjivati ​​informacije o obrazovnim sistemima različitih zemalja i imaćemo priliku da zajednički vidimo primjere dobre prakse. Vjerujem da će Memorandum o razumijevanju između Turske akademije pravde i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu biti jedan od najboljih primjera saradnje u oblasti pravnog obrazovanja, zaključio je Tunc.

Nakon govora Yilmaza Tunca, ministra pravde Republike Turske, i Davora Bunoze, ministra pravde BiH, svečano potpisan i Protokol o saradnji između Turske pravosudne akademije i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Potpisali su ga predsjednik Turske pravosudne akademije Muhittin Ozdemir i rektor IUS-a Ahmet Yildirim.

komentari (0)