Na Kovačima obilježen Dan šehida

BiH 22.04.2023, 17:03
Na Kovačima obilježen Dan šehida
© AA

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. 

Centralni događaj održan je na Šehidskom spomen-mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.
Programu je, između ostalih, prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija i druge delegacije, piše AA. 

"Danas smo se okupili u velikom broju da iskažemo svoje duboko ljudsko poštovanje prema šehidima. Zahvaljujući šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, imamo slobodu, odbranili smo čast naše domovine i imamo budućnost", poručio je Bećirović.


Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u Bosni i Hercegovini je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.
Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, molitvama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

komentari (0)