Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici bit će u skladu s epidemiološkim mjerama

Na današnjem sastanku govorilo se i o promjeni naziva "Marša mira" u "Marš sjećanja"...

BiH 28.05.2021, 13:26 29.05.2021, 10:03
Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici bit će u skladu s epidemiološkim mjerama
© AA

U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. Jula 1995. godine, 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

Na sastanku je, između ostalog, predstavljen izvještaj o radu pododbora između dvije sjednice, te je razmatran i Nacrt programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

- Pripreme oko obilježavanja godišnjice idu, i nema nikakvih problema. Danas smo usvojili i Nacrt programa koji će da pređe u konačni program obilježavanja na sljedećem sastanku koji će biti zakazan između 15. i 20. juna. Na ovom sastanku smo uglavnom napravili konture obilježavanja 26. godišnjice. I ove godine, kao i prošle, imamo situaciju da pandemija koronavirusa utiče na obilježavanje. Međutim, mi ćemo se usmjeravati i određivati prema mjerama. Kada je Marš mira u pitanju, ići će redovne prijave, a vidjećemo kakve će biti mjere, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica iz jula 1995.

Na današnjem sastanku govorilo se i o promjeni naziva "Marša mira" u "Marš sjećanja", javlja AA. 

- Imamo inicijativu preživjelih da se mjenja naziv 'Marš mira' u 'Marš sjećanja' na žrtve genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica. Razmatrali smo to pitanje, i došli smo do zaključka da je to dobra inicijativa, pozdravljamo je, ali da je došla dosta kasno, da treba vremena da bi inicijativu stavili u proceduru i donijeli konačnu odluku, rekao je Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", smatra da se mora "snažnije čuti glas preživjelih žrtava genocida".

- Ova godišnjica treba da bude posvećena majkama, žrtvama, djeci, djeci koja su se rađala poslije smrti svojih očeva. Moramo djeci pružiti priliku da izraze šta nose u sebi, a to je Srebrenica danas, juče i sutra, rekla je Subašić.

komentari (0)