Promocija knjiga na IUS-u: Svaki nišan ima svoju priču

BiH 25.06.2021, 19:42 25.06.2021, 22:07
Promocija knjiga na IUS-u: Svaki nišan ima svoju priču
© AA

Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu održana promocija dvije knjige “Nišani u Bosni i Hercegovini” čiji je autor Nihad Kličević, te knjiga “Mehka moć i javna diplomatija Turske u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (2002.-2017.)” autora Dr. Jahje Muhasilovića.

Autor Nihad Kličević je, u razgovoru za Balkan News, rekao da je knjiga koju je on napisao, zapravo rezultat njegovog teoretskog i terenskog istraživanja koje je trajalo četiri godine, a sve je to radio u slobodno vrijeme i vlastitim resursima.

- Govoriti o nišanu, to nije samo govoriti o nekom isklesanom kamenu ili komadu stijene. Svaki nišan ima svoju priču, ima svoju univerzalnu priču o prošlosti, kazao je Kličević.

Autor navodi kako se po nišanima mogu vidjeti društveni odnosi, a pogotovo kada su u pitanju nišani šehida, na kojima su uklesani simboli specifični za rat. U osmanskom periodu se, kako navodi Kličević, posvećivala velika pažnja i veliki značaj se pridavao nišanima.

- U osmanskom periodu se velika pažnja posvećivala klesarskoj tradiciji i izradi a, također,  i odabiru kvalitetnog kamena, istakao je on.

Dodao je i da se odlaskom Osmanlija sa ovih prostora muslimansko stanovništvo susrelo s velikim poteškoćama.

Kličević je naveo kako je u knjizi obuhvaćen period od 12. do 21. stoljeća.

Sarađivao je sa stručnjacima iz BiH ali i Turske, a kako navodi, iz BiH je najviše surađivao sa svojim recenzentom prof.dr. Hasanom Ćemanom, te kako je on sam dao veliki doprinos. Kaže da mu je od velike pomoći bio i Fahri Solak, koji mu je, kako navodi, poslao dosta literature vezane za nišane u Istanbulu, kako bi mogao uporediti iste sa BiH.

- Nišani u Bosni i Hercegovini se mnogo razlikuju od nišana u drugim dijelovima bivšeg Osmanskog carstva, zaključio je za Balkan News, Nihad Kličević. Knjiga je publikovana na tri jezika.

Dr. Jahja Muhasilović, autor knjige ”Mehka moć i javna diplomatija Turske u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (2002.-2017.)”, kazao je kako je knjiga zvanično objavljena prošle godine, kao i da je to ujedno njegova doktorska disertacija.

-Knjiga je važna iz razloga što se bavi mehkom moći Turske koja je dosta primjetna u našem regionu i javnoj diplomatiji koja je u suštini instrument za dostavljanje te mehke moći koju Turska posjeduje. Ja sam u ovoj knjizi analizirao tri vrste javne diplomatije Turske: vjerska diplomatija, tzv. Student exchange diplomatija (op.a. razmjena internacionalnih studenata, odnosno stranih studenata koji studiraju u Turskoj) i saradnja između lokalnih zajednica, odnosno tzv. Lokalna diplomatija, rekao je Muhasilović.

Fokus je, kako navodi Muhasilović, bio na BiH i Sandžaku, jer smatra da je Sandžak poprilično ”zapostavljen“ u akademskim krugovima, odnosno analiza izučavanja Sandžaka.

- Smatrao sam da je bitno uključiti i Sandžak. Osim toga, u ovoj knjizi, u onom dijelu koji se bavi vjerskom diplomatijom Turske treba napomenuti da sam detaljno analizirao stanje između islamskih zajednica u Srbiji, gdje preko deceniju postoji sukob između dvije islamske zajednice, one koju podržava Sarajevo, odnosno IZ BiH, i one koja je stacionirana u Beogradu, rekao je Muhasilović.

Na promociji knjiga prisustvovao je i Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB). Podsjetio je kako je TDBB osnovan 2003. godine u cilju dijeljenja iskustava i znanja te unapređenja saradnje općina članica bratskih zemalja.

Solak ističe da kako vrijeme prolazi odnos među općinama BiH i Turske znatno napreduje, kao i da na tome neće ostati, nego da će to napredovati.

Osvrnuo se i na promociju knjige kazavši kako obje knjige imaju posebno mjesto u Turskoj, ali i da su ovo prvi primjeri, to jeste da ovakve knjige prije nisu napisane.


 

Autor: Nudžejma Đukić/Balkan News

komentari (0)