Protesti ispred OHR-a: Rješenja moraju pogodovati svim građanima BiH

BiH 25.07.2022, 22:16 25.07.2022, 22:27
Protesti ispred OHR-a: Rješenja moraju pogodovati svim građanima BiH
© Balkan News/ Yunus Demirtaş

U Sarajevu je večeras organiziran masovni mirni protest građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a okupljeni su pozvali visokog predstavnika da odustane od najavljenih odluka i izađe pred građane, a upućen je i poziv ambasadama SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju o najavljenim potezima OHR-a. 

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) okupilo se nekoliko hiljada građana, a protest je podržalo više političkih partija u BiH.

Na protestu su učestvovali i visoki zvaničnici BiH i lideri političkih stranaka koje su podržale skup, uključujući Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšiča, Fahrudin Radončić, Elmedina Konakovića i druge, piše AA. 

- Rješenja moraju pogodovati svim građanima u BiH -

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se skupu i poručio da se obraća kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Nisam došao ovdje da vas dijelim, govorim kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Za mene ste svi ovdje jednaki, hvala vam što ste došli. Nisam mogao da zamislim kad sam polagao zakletvu da ću zajedno sa građanima izlaziti na proteste i braniti interese države", rekao je Džaferović.

Zahvalio se svim građanima koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo.

"Dozvolite mi da kažem, u ime svih građana da pozovem visokog predstavnika da u ovom trenutku u toku predizborne kampanje ne mijenja Ustav i Izborni zakon. Predsjednici svih stranaka su u Briselu 12. juna potpisali izjavu da se ovaj posao radi šest mjeseci nakon sto se formiraju vlade na svim nivoima", rekao je Džaferović.

Poručio je da Bosni i Hercegovini i njenim građanima trebaju rješenja koja pogoduju svakom građaninu ove zemlje.

- Poziv visokom predstavniku da izađe pred građane -

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na održavanje ovih protesta kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a pozivu su se pridružile i brojne političke stranke.

Sejdić je pozvao visokog predstavnika Schmidta da izađe iz zgrade i bar se kratko obrati okupljenim građanima.

“Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nam se ukratko obrati. Samo pola minute, minut. Gospodine visoki predstavniče, izađite pred građane BiH i recite kakve su vam namjere i kad ćete objaviti svoje stavove“, rekao je Sejdić.

On je poručio visokom predstavniku da ne donosi rješenja u BiH koja ne bi donosio u svojoj zemlji iz koje je došao u Sarajevo.

- Traži se očitovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije -

Predsjednik Saveza paraplegičara ratnih vojnih invalida Mujo Aganović također se obratio skupu i istakao da okupljeni građani poručuju domaćim i međunarodnim institucijama, a posebno visokom predstavniku Schmidtu da su građani BiH nosioci suvereniteta države.

“Mi građani smo oni koji daju zadnju riječ, a ne visoki predstavnik. Poštovani građani, Bosanci i Hercegovci, svi ljudi su nam vani i dijelimo ih samo na one sa dobrim namjerama i one koji nemaju dobre namjere“, poručio je Aganović.

On je pozvao visokog predstavnika Schmidta da iskoristi ovu priliku i pokaže ako je sa dobrim namjerama došao u BiH.

Organizatori skupa su putem medija pozvali predstavnike ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju i jasno kažu da li podržavaju odluke koje su mediji objavili kao najavu odluka koje će visoki predstavnik Schmidt nametnuti u BiH.

- Masovnost protesta “zacementirala“ najavljene odluke visokog predstavnika -

Jedan od učesnika večerašnjeg protesta Mirza Memišević istakao je da je ovo odličan primjer građanske svijesti o potrebi da se visokom predstavniku ukaže na to da se pogrešne odluke više ne smiju donositi u Bosni i Hercegovini.

“Ono što su građani u BiH pretrpjeli u posljednjim decenijama, posebno ono što su pretrpjeli u ratu, nama koji smo se opržili o mlijeko daje za pravo da pušemo i u najavu pogrešnih odluka, dakle da pušemo u jogurt“, rekao je Memišević.

Memišević smatra da je masovnost večerašnjeg protesta “zacementirala Schmidtovu odluku“ i da ona više neće ići u pogrešnom pravu kako je bila najavljena.

komentari (0)