Teška i tužna sjećanja na zločine u Zvorniku: 413 duša čeka svoj smiraj

BiH 08.04.2021, 13:16 08.04.2021, 13:28
Teška i tužna sjećanja na zločine u Zvorniku: 413 duša čeka svoj smiraj

Zvornik. Grad na samoj granici sa Srbijom. Grad u kojem je na današnji dan zvanično počeo rat i grad u kojem su se desili najštrašniji zločini nad bošnjačkim civilima. Na današnji dan u Zvorniku ubijen je i prvi novinar Kjašif Smajlović. Kjašif Smajlović rođen je 1940. godine. Bio je bosanskohercegovački novinar i dopisnik Oslobođenja, koji je pisao o svim zbivanjima u gradu na obalama rijeke Drine. 

Tužnih i teških dešavanja u svom rodnom gradu za Fenu se prisjetio Nisvet Mujanović. 

Imao je, priča on, 11 godina. U koloni od nekoliko hiljada žena i djece, sa majkom i bratom krenuo je na put slobode i put ka slobodnoj teritoriji prema Tuzli, preko Sapne. Otac mu je ostao ranjen u Kamenici a brat je prebačen za Srebrenicu. 

Sa prvim znakovima proljeća, kaže Mujanović, vraćaju se i najteža ratna sjećanja na najcrnje dane za njegov Zvornik. Brat mu je, dodaje on, nakon pada Srebrenice, 11. jula, stigao 72. dan. Pješačio je, dodaje on, planinskim putevima. 

Uprkos svim teškim i tužnim sjećanjima, bosanski prkos, ponos i ljubav, vraćaju ga u njegov rodni grad, a više od deset godina radi u prosvjeti sa povratnicima. 

- Ne možete a da se ne sjetite godine opsade koju smo proveli u podrinjskim vrletima. Živjelo se dan za dan. Danas je to mjesto gdje ipak najradije dođem i dovedem svoju djecu. Pričao sam im kako je moj učitelj Milenko iz učionice otišao na tenk. Njima to nije shvatljivo. I meni donekle, priča Mujanović.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik Ahmet Grahićam kazao je za Fenu da tragaju za još 413 lica.

Prema njegovim riječima i ove godine će biti obilježena godišnjica po utvrđenom protokolu, a u skladu sa epidemiološkom situacijom. Kolektivna dženaza je planirana 1. juna za četiri osobe.

Pod optužbom za ratne zločine počinjene u Zvorniku, Dušan Vučković "Repić“ umro je u Centralnom zatvoru u Beogradu, a njegov brat Vojin osuđen je na 10 godina zatvora. Major Pavolović, sa pravim imenom Branko Popović, osuđen je na 15 godina zatvora za zločine u Zvorniku. Brano Grujić, predsjednik SDS-a i Kriznog štaba u Zvorniku, osuđen je na šest godina zatvora...

A mnogi drugi izvršioci ubistva oko 2.000 zvorničkih Bošnjaka u aprilu, maju i junu 1992. godine, još uvijek su na slobodi.

komentari (0)