Komšić otvorio 11. Sarajevo Business Forum: Potrebno je stvoriti povoljnije okruženje za investiranje

EKONOMIJA 11.05.2022, 10:23 12.05.2022, 12:18
Komšić otvorio 11. Sarajevo Business Forum: Potrebno je stvoriti povoljnije okruženje za investiranje
© Balkan News

Jedanaesta međnarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum ( op.a. SBF),  počela je danas u svečanim otvorenjem u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Forum je otvorio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Uprave Bosna Bank International Alek Bakalović. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je prisutnima na Sarajevo Business Forumu  kazao je kako su evropska perspektiva cijelog regiona i želja da svoj ekonomski i administrativni sistem uskladi sa standardima EU zadali  su BiH "određeni okvir unutar  kojeg se izabralo da se provode reforme i grade temelji stabilnosti i prosperiteta".

- Stvaranje okruženja povoljnog za investiranje nužno se mora oslanjati na eliminaciju suvišnih birokratskih procedura i efikasnu borbu protiv korupcije. No, pored ovih ključnih elemenata uvjeren sam da cijeli region mora nadići iracionalne političke težnje iz prošlosti koje vode destabilizaciji i okrenuti  se budućnosti, povećanju ekonomskog rasta, standarda društva i tako spriječiti odlazak aktivne radne snage. Put koji se nužno nameće kao jedini logičan je put regionalne saradnje i približavanja standarda najvećem i nabližem tržištu Europske unije. Mislim da tako možemo biti konkurentniji i privući kompanije iz svijeta koje žele u Bosni i Hercegovini i regionu imati svoju odskočnu dasku ka tržištu EU. Vjerujem da ovaj region može biti most između velikih tržišta Europe i Azije, kazao je Komšić na otvorenju Sarajevo Business Forumu. 

U tom pravcu, kazao je Komšić, načinjeno je nekoliko koraka. 

- Bosna i Heregovina se aktivno zalaže za Zajedničko regionalno tržište (CRM) nastalo u sklopu Berlinskog procesa, a razrađeno na Samitu u Sofiji. U tom Zajedničkom regionalnom tržištu imamo već postojeće regionalne institucije koje državama regiona pomažu da na regionalnom nivou primjene najbolje prakse i standarde EU pripremajući se tako za naš dalji put ekonomske integracije Zapadnog Balkana u europsko tržište. Poštujem i druge inicijative ali smatram da prednost treba dati onima koje imaju strukturu, ekspertizu i ozvaničenu koordinacionu ulogu, kaže Komšić. 

Također, kazao je kako Centralno-evropska sporazumno slobodnoj trgovini- CEFTA, aktivno radi na usaglašavnaju trgovinskih praksi i eliminaciji prepreka trgovini i pružanju usluga. 

- Transportna zajednica jugoistočne Europe koordinira aktivnosti obnove i izgradnje putne i željezničke infrastrukture regiona kako bi bolja povezanost olakšala promet radne snage i roba, ali i unaprijedila standarde sigurnosti u transportu, kaže Komšić. 

Član Predsjedništva Komšić skrenuo je pažnju na nužnost usklađivanja strateških razvojnih ciljeva i obaveza BiH u borbi protiv klimatskih promjena. 

- U oktobru prošle godine učestvovao sam na Konferenciji o klimatskim promjenama “COP 26” u Glazgovu. U pripremi za tu konferenciju specijalizirani timovi za izradu plana energetske tranzicije pod okriljem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH su dali procjenu o okvirnoj cifri od 17 milijardi KM koje treba uložiti u energetsku tranziciju do 2050. godine što je krajnji rok za dekarbonizaciju, rekao je Komšić. 

Komšić je pozvao i investitore i poslovne ljude da u saradnji sa bh. institucijama učestvuju u velikom projektu energetske tranzicije.

- Ovaj iznos od 17 milijardi KM predstavlja veliki izazov ali i priliku za sve investitore u ovom sektoru. To podrazumjeva investicije u energetsku efikasnost, razvoj tržišta energije, razvoj pametnih digitalnih mreža za upravljanje potrošnjom električne energije i povećanje izgradnje kapaciteta i korištenja obnovljivih izvora energije, kaže Komšić. 

Komšič je također istakao kako je BiH potrebna pravedna energetska tranzicija koja obuhvata prelazak fosilnih na održive i obnovoljive izvore energije, na način koji uzima u obzir prava i opstanak radnika koji ostvaruju sredstva za život u tom sektoru. 

-  Bosna i Hercegovina, predstavlja upravo takvu državu u kojoj nepripremljena i brza energetska tranzicija može stvoriti velike socijalne i privredne probleme. Stoga je bitno da energetsku tranziciju prate postupni programi socijalnog zbrinjavanja, prekvalifikacija, te ekološkog saniranja napuštenih ugljenokopa i rudnika. Vijeće ministara BiH je u martu 2021. godine usvojilo Nacionalno utvrđeni doprinos (NDC) Bosne i Hercegovine za period 2020. -2030.  Prema tom planu, bezuslovni cilj smanjenja emisije stakleničkih gasova  za 2030. godinu je 12,8 posto u odnosu na 2014., ili 33,2 posto u odnosu na 1990. Što se tiče eksploatacije uglja, uslovni cilj za 2030. je smanjenje 17,5 posto u odnosu na 2014., ili 36,8 posto u odnosu na 1990., s naglaskom na „pravednu tranziciju“ u rudarskim oblastima, pojasnio je Komšić. 

Komšić je također istakao i da je važno spomenuti i potencijale namjenske industrije u BiH te podržati filmsku industriju i oživljavanje turizma u BiH i regionu nakon pandemije COVID-19. 

Otvorenju Sarajevo Business Foruma prisustvovao je i predsjednik Uprave BBI banke,  Alek Bakalović koji je kazao  kako je privilegija imati na jednom mjestu veliki broj visokorangiranih ljudi te da je to veliki vjetar u leđa. 

Bakalović je dodao kako Europa ima sve moguće potencijale da svoju proizvodnju relocira u ovaj region. 

- Ekonomska saradnja je jedina efektivna opcija za naš region. Mi moramo iskoristiti ovu konforecnciju da učimo jedni iod drugih, da istražimo mogućnosti projekata. Za naše investitore mi smo interesantni samo kao region. Naše zemlje su premale da bi bile tretirane odvojeno. Drugi panel je turizam koji kao koncept nudi jednu dugoročnu perspektivu. Isto tako turizmam jako brzo oporavlja ekonomiju i donosi brze rezultate te doprinosi jačanje kulture i kulturoloških veza između ljudi, kazao je Bakalović. 

Predsjednik Uprave BBI banke Bakalović istakao je i da je ovogodišnji SBF 2022. okupio rekordan broj projekata za strane investitore. 

Dvodnevna Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum po jedanaesti put okupila je najutjecajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta sa ciljem predstavljanja poslovnih i investicijskih mogućnosti u Bosni i Hercegovini ali i regijama: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. Tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je „Nearshoring – perspektiva za regiju“, te rasprava o potencijalnom izmiještanju proizvodnje evropskih kompanija u jugoistočnu Evropu.

Na 11. Sarajevo Business Forumu predstavlja se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja a na Forumu prisustvuju i delegacije iz 33 države svijeta, kojima će se kroz dva dana predstaviti niz regionalnil investicijskih projekata iz prizvodnje, poljoprivrede, energertike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. 

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima. Porto Montenegro iz Crne Gore je platinum sponzor Konferencije, a oficijelni avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

Balkan News

komentari (0)