Najtraženija zanimanja u 2021: Inžinjeri i zanatlije na prvim mjestima

Prema istraživanju kojeg je proveo Federalni zavod za zapošljavanje, kao mjere poduzete zbog epidemije COVID-19,  21 posto poslodavaca su, uglavnom, primjenjivali skraćivanje radnog vremena. Njih 16 posto se opredijelilo za rad dok  smjenama a 15 posto nije poduzelo nikakve mjere. Jedan posto poslodavaca je najavilo prekid rada...

EKONOMIJA 02.04.2021, 13:12 28.04.2021, 14:41
Najtraženija zanimanja u 2021: Inžinjeri i zanatlije na prvim mjestima
© Ilustracija

Prema rezultatima istraživanja tržišta rada u FBiH iz januara ove godine, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar kazala je kako većina poslodavaca procjenjuje kako će u 2021. godini doći do rasta obima poslovanja. 

Rezultati tih istraživanja pokazali su da su najtraženija zanimanja III i IV stepena u 2021. kao što su prodavač, šivač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. 

Kada su u pitanju zanimanja visoke stručne spreme najtraženiji su IT stručnjaci, mašinski inžinjeri, građevinski inžinjeri, inžinjeri elektrotehnike, ekonomisti, arhitekti, grafički dizajneri, magistri farmacije, komercijaliste i veterinari. 

- Ispitivanje tržišta rada predstavlja značajan segment aktivnosti Zavoda budući da kroz anketiranje poslodavaca dobijamo vrlo korisne podatke koji nam služe za bolje prilagođavanje mjera aktivne politike zapošljavanja poslodavcima, kao i za unaprjeđenje funkcije posredovanja, što predstavlja naš strateški cilj, rekla je Lončar za Fenu. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je u 2020. uslijed pandemije COVID-19, čak 43 posto ispitanika imalo pad obima poslovanja dok je rast obima poslovanja zabilježilo 26 posto ispitanika. Rast finansijskih efekata imalo je svega 24 posto ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za više od 35 posto.

U 2020. kod anketiranih poslodavaca bilježi se negativan rezultat između zaposlenih i radnika kojima je prekinut radni odnos. Novozaposlenih je 4.076, što je 40 posto, a radni odnos je prekinut sa 6.058 osoba, odnosno 60 posto.

Prema istraživanju kojeg je proveo Federalni zavod za zapošljavanje, kao mjere poduzete zbog epidemije COVID-19,  21 posto poslodavaca su, uglavnom, primjenjivali skraćivanje radnog vremena. Njih 16 posto se opredijelilo za rad dok  smjenama a 15 posto nije poduzelo nikakve mjere. Jedan posto poslodavaca je najavilo prekid rada. 

komentari (0)