Svjetske cijene hrane u julu smanjene najviše u prethodnih 14 godina

FAO indeks cijena hrane smanjen je za 8,6 posto na mjesečnom nivou u julu, ali je za 13,1 posto viši nego prije godinu dana

EKONOMIJA 05.08.2022, 12:45
Svjetske cijene hrane u julu smanjene najviše u prethodnih 14 godina
© AA

Svjetske cijene hrane pale su četvrti mjesec zaredom u julu, a u pitanju je najveće smanjenje od oktobra 2008. godine, objavila je u petak Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). 

FAO indeks cijena hrane smanjen je za 8,6 posto na mjesečnom nivou u julu na 140,9, zahvaljujući značajnom padu cijena žitarica i biljnog ulja.

Međutim, ta brojka je za 13,1 posto viša nego prije godinu dana.

Indeks mjeri mjesečne promjene međunarodnih cijena pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda: žitarica, mesa, mliječnih proizvoda, biljnih ulja i šećera.

Maximo Torero, glavni ekonomist FAO-a, upozorio je na i dalje prisutne rizike.

- Mnoge neizvjesnosti ostaju, uključujući visoke cijene đubriva koje mogu utjecati na buduće izglede za proizvodnju i život poljoprivrednika, sumorne globalne ekonomske izglede i promjene kurseva, što predstavlja ozbiljan pritisak na globalnu sigurnost hrane, rekao je on.

Indeks cijena žitarica pao je za 11,5 posto u odnosu na juni, predvođen cijenama pšenice koje su smanjene zahvaljujući sporazumu Turkiye, UN-a, Rusije i Ukrajine o nastavku izvoza crnomorskih žitarica iz Ukrajine.

Indeks cijena biljnog ulja smanjen je za 19,2 posto u julu u odnosu na juni, piše AA. 

FAO indeks cijena šećera smanjen je za 3,8 posto u odnosu na juni, zbog zabrinutosti za izglede za potražnje zbog očekivanja globalnog ekonomskog usporavanja, slabljenja brazilskog reala i nižih cijena etanola.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda smanjio se 2,5 posto na mjesečnom nivou, odražavajući slabu trgovinsku aktivnost u Evropi zbog ljetnih odmora.

Indeks cijena mesa smanjen je 0,5 posto u odnosu na juni, što je prvi mjesečni pad nakon šest mjeseci, zbog slabljenja uvozne potražnje za goveđim, ovčjim i svinjskim mesom.

komentari (0)