MIŠLJENJE - Mogu li Bošnjaci nakon 100 godina biti optuženi za genocid?

FOKUS 24.04.2022, 20:30 24.04.2022, 20:33
MIŠLJENJE - Mogu li Bošnjaci nakon 100 godina biti optuženi za genocid?

Piše: Kayhan Gül

Dok sam gledao kratki dokumentarni film "Zvjerstva Armena" koji je pripremilo Tursko historijsko društvo (TTK) i snimljen u selu Börekli (Mahanda) u Erzurumu, odlučio sam da napišem ovaj članak.

İsmail Hakki Četres i Hasan Šeker, stanovnici sela iz filma, prenose ono što su čuli od svojih rođaka koji su uspjeli preživjeti masakre koje su počinili Armenci.

Objašnjavajući da su se, kada je zbačen carski režim u Rusiji, povukli i njegovi vojnici iz sela, Ismail Hakki Çetres kaže da su u noći između 11. i 12. marta 1915, mnoge armenske čete došle u selo i okupile seljane, govoreći da će im dijeliti hranu.

Bivši predsjednik mjesne zajednice tog sela, Hasan Šeker naglasio je da su te čete, okupljale muškarce na jednom mjestu, a žene na drugom, zatim zaključavale vrata i polivale petrolejom i spaljivale ove nevine ljude.

Selo Börekli je samo jedan od primjera "zvjerstva Armena".

Danas, 100 godina kasnije, Armenci optužuju Tursku da je počinila genocid 1915. godine, a mnoge zemlje ostavljaju historijske činjenice po strani i podržavaju armenske teze!

U ovom tekstu želio sam obratiti pažnju za masakre i genocid koji su se desili u Bosni i Hercegovini 1990-ih.

Ono što se dešavalo u Srebrenici, Prijedoru, Ahmićima, Foči ili Višegradu danas je svima vrlo svježe u sjećanju...

Živi su i danas oni koji su svjedočili masakrima i genocidu koji su Srbi i Hrvati učinili nad bošnjačkim stanovništvom 1990-ih godina prošlog vijeka...

Djeca koji su odrasli uz priče svojih roditelja, možda će se još kratko vrijeme sjećati šta je učinjeno.

Ali, onda?

Oni koji su bili žrtve rata i koji su uspjeli preživjeti masakr i genocid moraju da govore dok su još živi. Njihove priče moraju biti pretvorene u dokumentarne filmove.

Dok je još sve tako svježe, zamislite šta bi se neki Srbi usudili za 100 godina, ako su se već usudili reći da su se Bošnjaci sami ubijali u masakrima na Markalama u Sarajevu!

Ako svoje teze pokušaju da opravdaju uzimajući iza sebe nekoliko velikih država, kao što to danas čine Armenci, što je vrlo moguće, neće biti iluzornije čuti za 100 godina da su Srbi zapravo nevini, a agresori bili Bošnjaci.

U Bosni i Hercegovini godinama se vode rasprave, iako je sve jasno ko je bio agresor, o tome "Ko je započeo rat?"

Zato ova imena i priče ovih ljudi iz Börekli sela ali i svih drugih masakara i genocida nad nevinim ljudima, treba da budu dokazi i da, dok su još živi, prenose sjećanja budućim generacijama. 

U suprotnom, nakon 100 godina, bošnjački narod i Bosna i Hercegovina će morati voditi jednu još jednu borbu i to borbu za pravdu kakvu danas vode Turkiye i turski narod.

Za kraj par pitanja za Vas!

Da li vi zaista vjerujete da je Turkiye 1915. godina izvršila genocid na Armencima?

Zašto Armenci nisu za to ili ne žele da se otvore arhivi i da zajednička komisija utvrdi šta se zapravo desilo?

Šta je zaista cilj Armenaca koji tvrde da se desilo genocid 1915. godine?

BalkanNews

komentari (0)