11 turskih top jela koja morate probati

Turska kuhinja zasnovana je na stoljetnoj tradiciji kroz koju je isprepletena historija i kultura, te je jedan od razloga zbog kojih milioni turista dolaze u tu zemlju kako bi isprobali još ponešto iz gastronomske ponude

MAGAZIN 22.04.2023, 12:15 22.04.2023, 12:10
11 turskih top jela koja morate probati
© Turkishairlines.com/Blog

Ukoliko ste putnik, volite probati specijalitete raznih kuhinja na svojim putovanjima, Turkiye je jedna od zemalja sa bogatim i jedinstvenim jelima koji se vežu za svaku pokrajinu a koje ne smijete propustiti.

Turska kuhinja zasnovana je na stoljetnoj tradiciji kroz koju je isprepletena historija i kultura, te je jedan od razloga zbog kojih milioni turista dolaze u tu zemlju kako bi isprobali još ponešto iz gastronomske ponude. U turskoj kuhinji, koja nosi duboke tragove iz svakog perioda Anadolije i civilizacija, nije teško udovoljiti svakom onome ko dođe, no postoji nekoliko jela koje bi svaki turista u Turkiye morao probati.

KEBAB

Kada su u pitanju poznata turska jela, gotovo svaki grad ima bar jednu vrstu kebaba, jedinstvenu za taj grad. Iako širom Bliskog istoka postoje hiljade vrsta kebaba, može se reći da je Turkiye njihov „predstavnik " kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.  Adana kebab, koji možemo nazvati možda najpoznatijim među stotinama varijanti, ima posebno mjesto u tradicionalnim jelima Turkiye.

Adana kebab priprema se od jagnjetine uz dodatak soli i bibera. Peče se na vatri, na roštilju, a servira u poseban hljeb i umak.Mljeveno meso topi se u ustima dok jedete a dodaci se miješaju sa okusom mesa pa tako postaje jedno od najugodnihih i najukusnijih iskustava. 

MANTIJE

Najpopularnija vrsta mantija u turskoj kuhinji su Kayseri mantije. Jedna od najvažnijih karakteristika Kayseri mantija, koja zahtjeva malo više truda od ostalih vrsta pripreme, je njegova veličina. Ta karakteristika bila je toliko istaknuta da se nekada vjerovalo da se mlade djevojke koje ne mogu staviti 40 mantija u kašiku, ne mogu udati. Kayseri mantije poslužuju se sa sosom od začina i putera, uz to prelivene bijelim lukom ili samo jogurtom. Pripremaju se različitim tehnikama koje variraju od regije do regije, poput Sinopa, Trakye,Ćoruma i Nevšehira.

LAHMADŽUN

Lahmadžun, jedno od poznatih turskih jela, ime je dobilo po "lahm bi ajin", što u prijevodu sa arapskog znači "mesno tijesto". Lahmadžun, koji se također definiše kao turska pizza, zauzeo je nezaobilazno mjesto na svačijoj trpezi zahvaljujući restoranima turske hrane u svim gradovima, posebno u posljednjih 50 godina. Gaziantep i Şanliurfa su među gradovima na koje najviše asocira ovo posebno jelo, koje se peče u kamenoj peći i ima hrskav ukus uz miješanje različitih začina od kojih je i pravljen.

BAKLAVA

Baklava, koju vole i konzumiraju u Turkiye, kao i na Bliskom istoku, Balkanu i Južnoj Aziji, može se proizvesti od različitih sastojaka. Jedna od najpoželjnijih među njima je baklava od pistacija, koja je simbol gaziantepske kuhinje. Nakon dugih godina burne rasprave o njenom porijeklu, Evropska komisija je registrovala da je baklava okus jedinstven za tursku kuhinju. Osim pistacija, poseban šerbet, također, utječe na to da baklava od pistacija proizvedena u Gaziantepu bude toliko poznata.

KÖFTE (ĆUFTE)

Poput kebaba, ćufte su još jedno tursko jelo sa stotinama varijanti. İzmir ćufte, Tekirdağ ćufte i Trabzon Akçaabat ćufte su među ćuftama za koje gotovo svaki grad ima jedinstven recept.

Ćufte, koje se pripremaju i serviraju sa krompirom i paprikom uz jedinstveni sos, poznate su po tome što se peku u rerni. Tekirdağ ćufte se, sa druge strane, prže na roštilju i poslužuju uz pijaz pripremljen sa grahom, lukom, maslinovim uljem i limunom i lokalnim ljutim umakom. Mljeveno meso Akçaabat ćufte priprema se od podlaktice, rebarca, tripica i bubrežnog ulja od telećeg mesa, a peče se u šporetu na ugalj.

HUNKAR BEGENDI (Sultanu se dopalo)

Jelo Hünkar begendi poznato je još od vremena Osmanskog carstva pa sve do danas. Spremalo se u dvoru. Priprema se i servira pedantno, najčešće kod kuće ili u restoranu.

Patlidžan, koji je u Evropu došao sa novog kontinenta otkrićem Amerike, važan je sastojak ovog jela. Prema pričama, Hunkar begendi, nastao je kao slučajna sinteza dvije kuhinje tokom čuvenog susreta inovativnog osmanskog sultana, sultana Abdulaziza i tadašnje francuske carice Eugenie. Spremanje patlidžana je jednako važno kao i vrsta mesa koja se koristi u pripremi jela. Ovo ukusno jelo, koje nastaje kuhanjem i dodavanjem začinjenog jagnjećeg mesa, na pasti od pečenog patlidžana, mlijeka i brašna, spada u kultni okus turske kuhinje.

JAPRAK SARMA U MASLINOVOM ULJU 

Japrak sarma u maslinovom ulju  još je jedno važno nasljeđe osmanske kuhinje i jelo koje se poistovjećuje sa Egejskom regijom, koja se također definira kao turska "žitnica" maslina.

Priprema se tako što se u listove vinove loze umota riža pomiješana za raznim začinima. Iako se najčešće koristE listovi od loze, postoje različite vrste "Japrak sarme", koje se prave sa različitim listovima drveća.

Jedan od najposebnijih primjera je  pripremljena sa listovima trešnje i pripada turskom gradu Malatya.

PIDE

Pide, koji je među neizostavnim okusima ramazanskih trpeza, i to ne samo u Turkiye, već se intenzivno konzumira u mnogim regijama koje su bile pod osmanskom vlašću, posebno na Bliskom istoku i Balkanu. Pide često zamjenjuje hljeb te postoje brojne vrste koje mogu zamijeniti i glavni obrok, poput Trabzon pidea. Tijesto Trabzon pidea, poznato je i kao "Crnomorska pita". Tijesto se razvije poput tijesta za pizzu, a u sredinu se dodaje trabzonski sir i stavlja se u peć na drva. Po želji se, kada je već pri kraju pečenja, doda jaje pa se zajedno sa već istopljenim sirom, malo promiješa.

Poput kebaba, doner – kebab i Iskrender su među vodećim ambasadorima turske kuhinje u inostranstvu. Iako postoji nesuglasica oko njegovog porijekla, turski grad Bursa je mjesto gdje se jede najbolji Iskender i doner - kebab u cijeloj Turkiye.

DONER 

Doner – kebab se naziva različito prema vrsti mesa i načinu na koji se servira. Poslužen sa začinima, paradajzom i zelenom salatom sa strane, doner-kebab se često servira i u hljebu, poput sendviča.  Poznati kao turska "brza hrana", doner - kebab se danas s ljubavlju konzumira, i to ne samo u Turkiye već i širom svijeta. 

ISKENDER

Doner je jedan od glavnih sastojaka "Iskender kebaba", koji se pojavio u Bursi sredinom 1800. Iskender kebab se odvaja od doner kebaba te se prelijeva istopljeni puter. Servira se sa jogurtom preko mesa a hljeb se postavlja ispod mesa. Posipa se i paradajz sosom.  Veoma su važni detalji kojima se posvećuje posebna pažnja kada je riječ Iskender kebab. Obraća se posebna pažnja mesu, od njegovog uzgoja i proizvodnje pa sve do prezentacije na tanjiru, što Iskender - kebab čini još ukusnijim. Bez obzira na razlog vaše posjete Bursi, preporučujemo vam da probate ovo ukusno jelo, koje čuva nepokolebljivo mjesto među turskim tradicionalnim jelima, u starim "Iskender -kebab" restoranima. 

LOKUM

Lokum, koji ima na desetine različitih vrsta ovisno o sastojcima koji se koriste u njegovoj proizvodnji, poznat je i kao tradicionalna pratnja turske kafe. Osim toga, to je jedan od najpopularnijih okusa s turskim imenom u cijelom svijetu. Razlog za to je što su lokumu u Evropu unijeli engleski putnici u 18. vijeku kao "lokum".

Desert, koji dolazi od perzijske riječi "rahat'l-hulkum" što znači "olakšanje grla", priprema se u gotovo svim regijama Turkiye s regionalnim dodacima. Što se tiče recepture i sastojaka, turski poslastičari iz različitih regiona imaju različitu konzistenciju i okus. Na primjer, lokum od pistacija koji ćete jesti u Gaziantepu ima tvrđu konzistenciju od ostalih, dok se lokum od ruža "Isparta" razlikuje po tome što je mekši i ima nešto kremastiju konzistenciju i manje šećera od, naprimjer, Afyon delighta.

Izvor: Turkish Airlines/Blog 

Foto: Turkish Airlines/Blog 

komentari (0)