25 mladih sa invaliditetom dio nestvarnog tima: Uče o muzici, instrumentima, zajedništvu i ljubavi

Cilj je, kako se ističe, da osobe sa invaliditetom dobiju priliku da se druže i nauče

MAGAZIN 24.08.2022, 12:16 24.08.2022, 12:31
25 mladih sa invaliditetom dio nestvarnog tima: Uče o muzici, instrumentima, zajedništvu i ljubavi
© AA

Dvadesetpetero djece i omladine sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom, oformili su jedan pravi tim. Taj tim, bez obzira na poteškoće i raznolikosti, održava brojne tradicionalne koncerte širom turskog grada Šanliurfa.

Tradicionalne večeri muzike na kojima učestvuju,  osnovao je učitelj muzike Sedat Volkan a članovi su djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom. Oni u Koordinacionom centru za osobe sa invaliditetom u gradskoj opštini Şanlıurfa, najprije uče koristiti instrumente kao što su saz, tambura, zvono i tarabuk, zatim zajedno održavaju koncerte. Cilj je, kako se ističe, da osobe sa invaliditetom dobiju priliku da se druže i nauče.

- Osobe sa invaliditetom pohađaju kurseve i učestvuju u svim aktivnostima u Centru. Zajedno sa njima radimo, učimo i sviramo. Tako smo oformili specifičan tradicionalni 'noćni' muzički tim, kazao je Volkan.

Željeli su, ističe on, napraviti tim koji će izvoditi muziku iz regije Šanliurfa. Pa su prije četiri mjeseca to i uspjeli. 

- Želimo da održimo kulturu Šanliurfe živom. Želimo da pjevamo naše narodne pjesme. Naša grupa ima između osam i 25 članova, djece i mladih sa određenim poteškoćama i invaliditetom. Imamo poteškoća u radu ali sve radimo sa zadovoljstvom. Naš cilj je da proširimo tim razvijanjem repertoara, priča Volkan.

Dodaje kako na kursevima djeca i mladi uče o muzici,  o zajedništvu i harmoniji. Povećavaju, govori Volkan, ljubav i poštovanje jedni prema drugima.

- Naša braća i sestre koji nisu svirali instrumente, naučili su svirati. Osim toga, naučili su pjevati i glumiti sa grupom. Muzika ne sprječava ništa, kazao je Volkan.

Član tima koji u Šanliurfi izvodi tradicionalne koncerte je i dvadesetogodišnji Ahmet Demir. Ahmet je slijepa osoba a sa Centrom se upoznao 2019. godine, tada se prvi put upoznao i sa muzikom i instrumentima.

- Prije nego što sam pohađao ovaj kurs, nisam znao da sviram nijedan muzički instrument. Na kursu smo se upoznali sa muzičkim instrumentima i naučio sam da sviram bubnjeve. Sada smo počeli da priređujemo koncerte našoj braći sa invaliditetom. Hvala našem učitelju Sedatu. Ostvario sam svoje snove. Pozivam svoju braću sa oštećenim vidom poput mene da dođu ovdje i slijede svoje snove, kazao je Ahmet.

I Ajše Kutag dolazi u Centar već četiri godine i u njemu je, kaže, zadovoljna. Osjeća bratstvo, prijateljstvo i porodičnu toplinu.

- Prije ovog kursa nisam znala svirati nijedan instrument. Sada mogu svirati instrument kao što je tambura. Učim svirati i saz. Mnogo toga mi je ovo mjesto dalo. Ovdje se osjeća mir i sreća. Dobro je. Došla sam ovdje, jako sam sretna. Spremamo naše tradicionalne 'noćne' aktivnosti pod nadzorom našeg učitelja Sedat. Puno sam naučila na ovom kursu. Naš cilj je da se bolje predstavimo i da dođemo do visokih mjesta, kazala je Ajše.

Izvor: AA/Prijevod: Balkan News 

komentari (0)