35 penzionera izgradilo "Penzionersko selo"

Kada su završili sa svojim radnim stažom u različitim sektorima od trgovca do državnih službenika, njih 35 preselilo se u selo gdje sada uzgajaju paradajz, masline, smokve i nar

MAGAZIN 16.11.2022, 12:02 16.11.2022, 12:25
35 penzionera izgradilo "Penzionersko selo"
© AA

Nakon odlaska u penziju, grupa od 35 penzionera, oformila je selo sa 38 kuća izgrađenih na zemljištu, koje su godinama ranije kupili, u turskoj četvrti Biledžik. U tom selu njih 35 uživa u pravom prijateljstvu, solidarnosti te na najbolji način provode penzionerske dane. Selo su, ističu,  izgradili 2000. godine.

Kada su završili sa svojim radnim stažom u različitim sektorima od trgovca do državnih službenika, njih 35 preselilo se u selo gdje sada uzgajaju paradajz, masline, smokve i nar. 

 Sami prave, ističu penzioneri,  paradajz paste, maslinovo ulje i tarhanu. Uzgajaju perad poput kokoški i guski.

Nazif Turan, Olcay Gunay i Suleyman Ozmen, još 1996. godine odlučili su živjeti u prirodi te su osnovali građevinski firmu, kojom bi gradili kuće. A, danas 26 godina poslije svoj san su i ostvarili. Zajedno sa još 32 penzionera, Nazif, Olcay i Suleyman izgradili su selo gdje danas žive. 

- Možemo uzgajati proizvode kao što su paradajz, masline, smokve i nar. Imamo doktore i penzionere iz raznih sektora. Ovdje je drugačija ljepota ljeti i zimi. Budući da je blizu nivoa mora, dobar život se može održati i zimi. U prirodi imamo jelene, oni ovuda lutaju. Moguće je susresti mnoge divlje životinje. Ovo je bilo prazno mjesto. Urađeno je pristojno i za selo i za naše penzionere. Svaka kuća ima jedan ar. Površina od 80 metara kvadratnih koristi se kao tripleks, a preostali dijelovi se koriste kao zelene i poljoprivredne površine, kazao je Turan.

I njegov prijatelj Olcay Gunay, također, je rekao da od 2000. godine pravi razne proizvode na zemlji koja pripada njemu. 

- Poslije doručka počinjem da radim u oblasti rezervisanoj za poljoprivredu. Naši penzionerski dani na svježem vazduhu idu jako dobro, kazao je Gunay.

Emine Turan, penzionisana službenica, kazala je da u svom selu sada uzgajaju razno voće i povrće.

- Sami pravimo paradajz pastu, maslinovo ulje, tarhanu i sušimo na prirodan način. Proizvodimo prirodne proizvode u prirodnom okruženju. Hranimo se prirodno u skladu sa godišnjim dobu. Svjež zrak i obilje hrane, ovdje se dobro zabavljamo, rekla je Emine.

Mehmet Ali Šahin, nekadašnji posao kipara, nakon penzionisanja zamijenio je životom u prirodi i na selu. Žive, ističe on, u prijateljskom okruženju i na prelijepoj lokaciji.

Penzionisani trgovac Süleyman Özmen izjavio je da proizvode koje uzgajaju nude i svojim rođacima te da su životom u selu veoma sretni. 

- Sretni smo kada dolazimo iz velikih gradova. Cvrkuti ptica, vjetar puše ali ne smeta. Klimatski uslovi su, također, dobri, kazao je Ozmen.

Penzionisani tehničar za mapiranje Ramazan Karakaya također je rekao da prostor u kojem se nalazi njihova kuća gotovo privlači dušu ljudi i da svoju penziju provode u predivnom ambijentu.

Izvor: AA 

Prijevod: Balkan News

komentari (0)