75-godišnji Jusuf izrađuje štapove i poklanja svojim komšijama

Svoje penzionerske dane Jusuf je provodio oblikujući stabla šimšira koja rastu u koritima potoka njegovog sela ali i čuvajući stoku.

MAGAZIN 13.01.2022, 15:58
75-godišnji Jusuf izrađuje štapove i poklanja svojim komšijama
© AA

Sedamdesetpetogodišnji penzionisani čuvar Jusuf Ertek iz Konye, otac je osmero djece. U svom selu Sarnić u okrugu Hadim u Konyi živi sa suprugom, sinom, snahom i unukom. Jusuf je 25 godina radio kao noćni čuvar a onda, kada se penzionisao, počeo se baviti stočarstvom i praviti štapove i kašike. 

Svoje penzionerske dane Jusuf je provodio oblikujući stabla šimšira koja rastu u koritima potoka njegovog sela ali i čuvajući stoku.

- Kada sam otišao u penziju, počeo sam da radim kao pastir i čuvam stoku. Osnovao sam malu farmu za sebe. Pazim na koze i ovce. Sada imamo oko 100 ovaca i koza, objašnjava Jusuf.

Osim što se bavi uzgojem stoke, dedo Jusuf svoje penzionerske dane provodi praveći drvene kašike i štapove.

- Ne volim tračeve. Ne idem u seosku kafanu. Zato sam našao takvo zanimanje. Moj brat je pravio kašike, a ja sam to naučio gledajući njega. Kad nešto vidim, odmah znam kako se radi. Poslije kašika sam i ja počeo da pravim štapove. Komšijama dajem po jedan. Sve poklanjam, ne dobijam platu. Pravim ih već pet-šest godina. Pravim više štapova nego kašika. Dajem ih komšijama i građanima u nevolji, priča 75-godišnji Jusuf.

Jusuf uživa u svom poslu, i to će, kaže on raditi sve dok je živ. Za njega novac nije bitan, priča on, i ističe da je sretan ako pomogne ljudima.

-  Neću novac, dovoljno je da kaže 'Bog te blagoslovio'. Ne uzimam ni fening ni od koga. Mnogo ljudi dolazi i odlazi odavde. Imamo mnogo gostiju. Gostima poklanjam kašike koje sam napravio. Volim da poklanjam ljudima ono što sam napravio, kazao je Jusuf.

Većinu štapova u svom susjedstvu izradio je, upravo, Jusuf.  Osim susjedstva ovaj sedamdesetpetogodišnjak svoje štapove šalje i u druge gradove, poklanja ih ljudima koji dolaze iz Izmira, Istanbula, Alanye...

- Svim komšijama dajem štapove. Ne znam koliko sam do sada napravio ali dajem i građanima koji dolaze iz Izmira, Istanbula, Aydına, Karamana, Alanye, završava svoju priču Jusuf Ertek.

AA/Balkan News

komentari (0)