80-godišnji Garip ne odustaje od biciklizma

Godinama je za život zarađivao prodajući mlijeko, odvozeći ga u galonima na biciklu, baš onako kako je to radio i njegov otac

MAGAZIN 21.11.2022, 14:36
80-godišnji Garip ne odustaje od biciklizma
© AA

Da za vožnju biciklom nisu bitne godine dokazuje i osamdesetogodišnji Garip Bayrak. Godinama je za život zarađivao prodajući mlijeko, odvozeći ga u galonima na biciklu, baš onako kako je to radio i njegov otac. Od svoje strasti prema biciklizmu, Garip Bayrak iz Erzicana, uprkos, godinama i starosti, nikada nije odustao, a tome zahvaljuje i svom zdravstvenom stanju.

- Kada sam bio mlad, vozio sam bicikl da bih prodavao mlijeko i zarađivao za život za svoju porodicu. Nakon što sam otišao u penziju, prestao sam da prodajem. Vozim bicikl skoro 60 godina. Sada kada imam 80 godina i dalje volim da vozim  i ne mogu da odustanem od toga. Pustite mlade da voze bicikle, ostanite mladi kao ja. Svaki dan vozim bicikl. Idem u grad, kupujem hljeb i namirnice. Niko mojih godina to ne može, kazao je Garip.

Njegova supruga Guleser Bayrak kazala je kako ga nisu nikada mogli spriječiti da vozi svog ljubimca.

- Neko vrijeme smo čuvali njegov stari bicikl kod mog sina kako ne bi vozio. Ali, nije dugo izdržao, kupio je novi. Svuda ide biciklom. Govori da njemu duguje svoje zdravlje, ističe supruga Guleser.

Osamdesetogodišnji Garip ima sedmero djece i 11 unučadi. Njegova kćerka Songul Bayrak istakla je da se vožnja bicikla pozitivno odražava na njegovo zdravlje.

- Moj otac nas je odgajao tako što je prodavao mlijeko, raznoseći ga po naselju na biciklu. On godinama vozi bicikl iako je u penziji. Mi smo kao njegova porodica sakrili njegov bicikl da ne bi mogao da ga vozi zbog starosti i sljepila na jedno oko, ali ipak nije odustao. Mnogo voli bicikle, dodala je ona.

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)