84-godišnji trener Aziz želi svoj klub odvesti do Regionalne amaterske lige

Aziz Tokat već 59 godina trenira Fudbalski klub Esnafspor, klub koji su osnovali gradski trgovci 1963. godine

MAGAZIN 13.12.2022, 13:05
84-godišnji trener Aziz želi svoj klub odvesti do Regionalne amaterske lige
© AA

Osamdesetčetverogodišnji Aziz Tokat već  59 godina trenira turski fudbalski klub Esnafspor iz turskog grada Ordu.  Cilj mu je, kako je kazao, da svoj klub iz 1. amaterske divizije predstavi u Regionalno amaterskoj fudbalskoj ligi.

Tokat je sa 24. godine počeo da trenira fudbalere Esnafspora, kluba kojeg su osnovali gradski trgovci 1963. godine.

Uprkos godinama, iskusni trener, ne želi napustiti fudbal, već sa svojom momčadi želi nizati nove uspjehe.  Pa je tako, sa svojim timom nakon sedam odigranih mečeva osvojio 19 bodova i postao neporaženi klub, koji će svoje učešće uzeti u Regionalnoj amaterskoj ligi.

Kroz svoje fudbalske utakmice u raznim sezonama, ističe Tokat za AA, Esnafspor je iznjedrio brojne fudbalere i golmane za turske klubove te je dodao da od zelenog terena neće odustati sve dok god bude mogao obavljati svoju dužnost.  Ovaj 84-godišnjak ljubav prema fudbalu pokazuje od prvog dana.

- Raduje me što sam zajedno sa mladim fudbalerima i što im mogu prenijeti znanje. Nemam očekivanja. Bit ću sretan uspijem odgojiti fudbalera za fudbal u Orduu ali i u Turkiye, kazao je trener.

Trener Tokat se prema fudbalerima kluba odnosi kao prema svojim unucima. Ne doživljava ih, kaže on, kao fudbalere, već kao dio njegove porodice.

- Svoje igrače ponekad plaćam od svoje plate. Također se zahvaljujem trgovcima koji se brinu o nama,  dodao je Tokat.

Svega toga, kaže on, ne bi bilo da ne postoji vjera koju ima u svoje igrače.

- Do sada smo igrali jako dobro u ligi. Završili smo sezonu sa šest pobjeda i jednim neriješenim rezultatom od ukupno sedam utakmica koje smo odigrali.  Lideri smo u našoj ligi sa 19 bodova koje smo prikupili. Vjerujem svojim igračima. Želimo da idemo u najvišu ligu po prvi put u našoj historiji. Ako budemo imali dobra finansijska sredstva, doći ćemo na bolja mjesta. Siguran sam, kazao je trener.

I igrači sa kojima ovaj 84-godišnjak radi imau potpuno povjerenje u svog trenera.

Tako kapiten Esnafspora Ahmet Furkan Guney ističe da beskrajno poštuje svog učitelja jer je uvijek uz njih.

- Nije nas ostavio same ni na jednoj utakmici i treningu. Naš učitelj je uvijek bio uz nas i u bolesti i u zdravlju. Mnogo učimo od njega, kazao je Guney.

I Guney ima jedan cilj. A to je ući u Regionalnu amatersku ligu.

- Naš cilj je prvo da igramo baraž. Zatim, ako Bog da, da uđemo u Regionalnu amatersku ligu. Za ovo vjerujem našem treneru i mojim saigračima, naglasio je Guney.

Jedan od fudbalera, Ozen Yagiz Dogru, dio je Fudbalskog kluba Esnafspor. Iako je u poodmaklim godinama, nisu mu dozvoljavali da ne igra za njihov tim.

- Trener nas podržava u svemu. Trudi se da uradi sve što može. Naš cilj je da postanemo šampioni u amaterizmu.  Zatim, da naše ime stavimo u višu ligu, priča Ozen dok njegov saigrač Yusuf Kaan Gunday ističe da trener Tokat se prema njima ponaša kao otac.

- Daje nam na samopouzdanju. On nije mlad trener. Mnogo je stvari do sada iskusio i vidio. Mi kao fudbaleri prilagođavamo njegova iskustva za sebe, dodao je  Gunday.

Piše: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)