Advokat iz Turkiye pisaću mašinu ne da ni za najbolji računar

MAGAZIN 25.07.2022, 11:37 25.07.2022, 12:06
Advokat iz Turkiye pisaću mašinu ne da ni za najbolji računar
© AA

Sedamdesettrogodišnji advokat iz turskog Erzincana, Mehmet Cetinkaya, molbe za pokretanje sudskog postupka već 46 godina sastavlja pomoću pisaće mašine.

Cetinkaya je 1976. godine počeo raditi kao advokat u Istanbulu, a tri pisaće mašine koje je koristio tokom karijere postale su mu neizostavni dio svakodnevnog života.

On se u odmaklim godinama preselio u predgrađe, gdje molbe za pokretanje sudskog postupka sastavlja u dvorištu kuće.

Cetinkaya je u izjavi za AA kazao da do kraja karijere ne planira napuštati pisaću mašinu, dodavši da ne može zamisliti život bez nje.

- Navikao sam na zvuk pisaće mašine. Na računaru nije moguće čuti taj zvuk. Taj zvuk doživljavam kao muziku i to je razlog zbog kojeg ne mogu odustati od nje. Ovu mašinu koristim otkako sam počeo raditi, rekao je Cetinkaya, dodavši da nikada u životu nije koristio računar.

Istakao je da su molbe koje on napiše prepoznatljive i urednije od onih koji se sastavljaju na računarima.

Cetinkaya je napomenuo da ima dvije kćerke koje su krenule njegovim stopama, no nije ih uspio nagovoriti na korištenje pisaće mašine.

- Imam dvije kćerke, obje su advokatice. Nisu navikle na korištenje pisaće mašine. Koriste računare. Nažalost 90 posto mojih prijatelja advokata bacilo je svoje pisaće mašine i prešlo na računare. To me jako rastužuje, zaključio je Cetinkaya. 

Izvor: AA / Prijevod:Balkannews

komentari (0)