Agulhaški rt: Najjužnija tačka Afrike gdje se spajaju okeani

Agulhaški rt je 2,5 sata udaljen od Cape Towna kopnom

MAGAZIN 09.04.2023, 15:44
Agulhaški rt: Najjužnija tačka Afrike gdje se spajaju okeani
© AA

Agulhaški rt je najjužnija tačka afričkog kontinenta, a ne, kako se često misli, Rt dobre nade. Meridijan koji prolazi Agulhaškim rtom smatra se granicom između Atlantika i Indijskog okeana.

Agulhaški rt je 2,5 sata udaljen od Cape Towna kopnom.

Kao prvi Evropljanin Bartolomeu Diaz je do rta doplovio 1488. godine. Cabo das Agulhas na portugalskom znači "rt igala".

Pomorci su mu vjerojatno dali to ime zbog velikog broja stijena, hridi i grebena u vodama oko njega. Prema drugoj teoriji, ime je dobio po igli na kompasu. Kako je u 15. stoljeću na tom mjestu magnetska deklinacija bila 0°, igla na magnetu je pokazivala tačno prema zemljopisnom sjevernom polu.

Kod Agulhaškog rta se susreću dvije struje, hladna Benguelska koja dolazi s Antarktike i nastavlja prema sjeveru uz obalu Afrike, i topla, Agulhaška struja koja dolazi sa sjevera iz tropa.

Susret tih struja uzrokuje često vrlo velike valove, piše AA. 

Po imenu ovog rta, i topla morska struja, koju je prvi opisao Vasco da Gama na svom prvom putovanju za Indiju 1497./1498. godine, dobila je ime Agulhaška struja.

Smješten na krajnjem kraju Nacionalnog parka Cape Agulhas, koji je pod upravom južnoafričkih nacionalnih parkova (SANPARK), putovanje do rtova se odvija ugodnom vožnjom koja uključuje sela i gradove sa svojom južnoafričkom arhitekturom.

Historijski svjetionik, koji dočekuje posjetitelje na izlazu iz grada L'Aghulas, a izgrađen je 1848. godine, drugi je najstariji još uvijek u funkciji u zemlji. Prvo mjesto pripada svjetioniku Green Point, koji je izgrađen u Cape Townu 1824. godine.

Ispred svjetionika se proteže duga cesta uz obalu.

Jedno od najfotografiranijih mjesta na rtu Agulhas je kameni spomenik uz more. Zamišljena linija koja razdvaja Indijski i Atlantski okean prolazi upravo kroz sredinu ovog kamena, na kojem su ugravirane riječi "Sada ste na najjužnijoj tački Afrike" na južnoafričkom i engleskom jeziku.

Ovo mjesto svojim posjetiteljima nudi i priliku da urone u vode dva različita okeana, udaljena nekoliko metara.

Moguće je naići i na ostatke potopljenih brodova na rtu Agulhas, koji je zbog plitkih voda, oštrih stijena, bijesnih valova i jakog vjetra u historiji bio groblje mnogih pomoraca.

Najbliža rtu Agulhas je olupina japanskog ribarskog broda "Meisho Maru br. 38". Brod, koji se nalazi na stijenama na obali Agulhasa, gdje je plutao kao posljedica oluje 1982. godine, još uvijek svojim zarđalim umornim tijelom odolijeva valovima okeana.

Rt Agulhas se također navodi kao jedan od najproduktivnijih ribarskih centara na južnoj hemisferi.

Prema informacijama službenika SANPARK-a, Agulhaški rt je među najpoželjnijim mjestima za posmatranje kitova koji migriraju u periodu jun - septembar.

komentari (0)