Anastasija Ćorović ruši predrasude: Jedina žena edukator za potragu i spašavanje na vodi

U Turkiye je imala priliku da roni u moru, što je prilično drugačije u odnosu na prethodno ronjenje u rijeci u Jajcu. Anastasija kaže da je mnogo jednostavnije da se roni u moru, manje je zahtjevno, a mnogo bolje se vidi pod vodom jer nije mutna

MAGAZIN 05.11.2022, 09:50 05.11.2022, 11:12
Anastasija Ćorović ruši predrasude: Jedina žena edukator za potragu i spašavanje na vodi
© AA

Anastasija Ćorović iz Banja Luke jedina je žena u Bosni i Hercegovini edukator za potragu i spašavanje na vodi, a istovremeno je i jedina pripadnica civilnih zaštita i gorskih službi spašavanja na području BiH koja ima zvjezdicu Svjetske podvodne federacije CMAS, s tim da je ona zahvaljujući nedavnoj obuci u Turkiye zaradila i drugu CMAS zvjezdicu.

Ova djevojka tokom obuke u Antaliji u Republici Turkiye bila je jedina pripadnica ljepšeg pola među ukupno 33 spasioca iz Bosne i Hercegovine koji su prošli naprednu i završnu obuku za edukatore potrage i spašavanja.

Riječ je o Program obuke za hitne slučajeve i reagovanje na katastrofe koji se realizuje u saradnji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i turske humanitarne organizacije IHH-a, realizovanom u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH. Prema riječima Anastasije Ćorović učesnice su bile Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, kao i gorske službe spašavanja u BiH.

Obuka je provedena krajem septembra i početkom oktobra.

"Učili smo mnogo stvari, prije toga smo imali u Jajcu jednu obuku za polaganje ronjenja za CMAS prvu zvijezdu. Tu smo naučili osnovne stvari o ronjenju, stekli iskustvo koje nam je pomoglo za dalje ronjenje koje smo u Turkiye još više apsolvirali i naučili dodatne vještine", navela jeu razgovoru za AA Anastasija Ćorović.

U Turkiye je imala priliku da roni u moru, što je prilično drugačije u odnosu na prethodno ronjenje u rijeci u Jajcu. Anastasija kaže da je mnogo jednostavnije da se roni u moru, manje je zahtjevno, a mnogo bolje se vidi pod vodom jer nije mutna.

"Imali smo mogućnost da ronimo i na 30 metara i na 20 metara i ostvarili smo dubinu koja nam je bila potrebna u suštini za određenu, drugu zvjezdicu", rekla je ona.

Za samo ronjenje kaže da ne može reći da nije zahtjevno, ali ni da je pretjerano zahtjevno.

"Ukoliko imate i fizičku spremu koja je iole dobra i ukoliko ste došli pripremljeni na samo polaganje i samu edukaciju iz ronjenja mislim da je uredu i da nije toliko prezahtjevno. Što se tiče ronjenja ne mogu reći da je muškarcima bilo lakše nego meni, ili da je meni bilo lakše nego njima, mislim da je to bilo podjednako", ispričala je ona.

Istakla je da su boce za ronjenje teške, kao i olovo, a tokom obuke prelazili su određene dionice hodajući do mora, zatim su plivali do tačke zarona.

"Što se tiče ronjenja bilo je fenomenalno, iz razloga što sam dobro savladala i plovnost, dobro sam savladala i rad na kompasu, snalaženje u vodi, apsolutno mi nije problem zaroniti na bilo koju dubinu jer nemam strah od dubine. Bitno je bilo slušati instruktore koji su nam davali dobre upute i ne može se ništa loše desiti ukoliko slušate instruktore", kaže Anastasija Ćorović.

Kada je u pitanju znanje koje su stekli u Turkiye i u BiH, prema riječima Anastasije ono može da se primjeni u moru, rijeci ili jezeru, odnosno u bilo kojoj vodi i bilo kojim uslovima. Učili su pretragu u vodi, sa i bez boca, kao i zoniranje tako da imaju dovoljno stečenih znanja i vještina i kompetencija da uđu u bilo kakvu vodu u BiH.

"Mislim da to civilnoj zaštiti mnogo znači što ima tako obučene ljude, ne samo iz aspekta da su ih obučili nego ako se desi na primjer neka nesreća ili bilo kakva prirodna nepogoda definitivno civilna zaštita ima mogućnosti da reaguje u datom trenutku i momentu kako treba", rekla je Anastasija koja je trenutno volontira u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.

Ronjenjema se počela baviti slučajno, a još prošle godine odbila je obuku na koju je pozvana iz Republičke uprave civilne zaštite, koja je podrazumijevala i ronjenje. Kaže da ju je bio strah i nije imala dovoljno sigurnosti u sebe u tom trenutku.

"Mislila sam jednostavno nije za žene, nema žena, šta ću ja tu. Ove godine sam bila pozvana za edukaciju na vodi gdje sam pristala jer stvarno volim edukacije na vodi i inače sam u Gorskoj službi spašavanja, stanica Foča, gdje imamo i potrage često i spašavanje na vodi. Pristala sam iz tog razloga, međutim ispalo je da ćemo imati i časove ronjenja gdje sam krenula sa ronjenjem i onda mi se polako i svidjelo iako je bilo mnogo straha na početku", kazala je Anastasija Ćorović.

Zbog te odluke nije se pokajala.

"U civilnoj zaštiti definitivno nema žena uopšte sa položenim CMAS zvjezdicama. Iz kog razloga ne znam, ali nadam se da će se priključiti da će zajedno i samnom i sa momcima koji su završili ove obuke da rone i da će se ukazati mogućnost svima koji žele da rone da to i rade", istakla je ona.

Anastasija Ćorović je apsolventkinja na Medicinskom fakultetu u Foči, predsjednica je Udruženja građana "Srce na dlanu" iz Banjaluke, u Upravnom odboru je Streljačkog kluba "Megalodon". Bavi se i biciklizmom, vozi trke za Biciklistički klub "Zmaj od Bosne" iz Tuzle, bavi se i planinarenjem, volonter je za desetak organizacija, među kojima je i CROA - Centar za razvoj omladinskog aktivizma.

Što se tiče planova za budućnost i ronjenja nada se da će imati mogućnost da se dalje usavršava i da će moći da polaže za treću CMAS zvjezdicu jer je ronjenje zanima i zavoljela ga je, tako da bi se rado oprobala i na većim i zahtjevnijim dubinama.

komentari (0)