Ankara: Otvorena izložba nagrađenih fotografija sa "Istanbul Photo Awards 2021"

MAGAZIN 12.10.2021, 09:23 12.10.2021, 09:59
Ankara: Otvorena izložba nagrađenih fotografija sa "Istanbul Photo Awards 2021"
© AA

U Ankari, glavnom gradu Turske, otvorena je prva izložba koja se sastoji od nagrađenih fotografija na međunarodnom takmičenju "Istanbul Photo Awards 2021".

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Serdar Karagoz u obraćanju na otvaranju izložbe istakao je kako fotografija ima posebnu moć i efekat.

- Samo jednom fotografijom osjećate doživljaj koji nekada pokušavaju ispričati sa hiljadu riječi, kazao je Karagoz.

Istakao je da se na izložbi nalaze i fotografije koje donose priče iz kriznih područja, poput Azerbejdžana, Sirije i Libana.

- Mislimo da fotografija nema granica. Jedna fotografija je iz Bangladeša, jedna iz Grčke, druga je iz nekog drugog dijela svijeta, ali svaka od njih donosi nam jedinstveni osjećaj koji je zabilježen u jednom momentu. Emocija koja je zabilježena u tom jednom trenutku, ostaje tamo stoljećima, rekao je Karagoz.

Ugur Yildirim, koji je osvojio drugo mjesto u jednoj od kategorija takmičenja "Istanbul Photo Awards 2021" kazao je da je sretan što je nagradu primio od članova uglednog žirija.

Izložba koja se sastoji od ukupno 74 fotografije koje pokrivaju bitna dešavanja u svijetu tokom protekle godine može se pogledati u Kulturnom centru "CerModern" sve do 24. oktobra.

Na izložbi se nalaze fotografije učesnika i dobitnika nagrada, a fotografije obuhvataju razne teme od uticaja pandemije COVID-19 na ljudski život do katastrofa poput eksplozije u luci u Bejrutu u augustu 2020. godine.

Partneri za dodjelu nagrada bili su Turkish Airlines i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a učestvovalo je oko 15.000 prijavljenih, među kojima je 14 dobitnika iz 12 različitih država.

komentari (0)