Antalija na putu da dočeka 16 miliona turista godišnje

Turisti iz različitih zemalja svijeta imaju priliku izbliza vidjeti povijesne i kulturne vrijednosti grada, kupati se u prelijepom plavom moru i sunčati se na uređenim plažama

MAGAZIN 22.06.2023, 15:59
Antalija na putu da dočeka 16 miliona turista godišnje
© AA

Jedna od najznačajnijih turskih turističkih destinacija Antalija dosegla je broj od 4,76 miliona turista u ovoj godini, koji dolaze zračnim putem, što je za 32 posto više u odnosu na prošlu godinu. Antalija odlučno korača ka cilju od 16 miliona turista na godišnjem nivou. 

Ističući se zdravim i sigurnim turizmom, morem, pijeskom, suncem, prirodnim ljepotama i sadržajima, Antalija nudi mogućnosti odmora domaćim i stranim gostima.

Turisti iz različitih zemalja svijeta imaju priliku izbliza vidjeti povijesne i kulturne vrijednosti grada, kupati se u prelijepom plavom moru i sunčati se na uređenim plažama.

Prema podacima koje je novinar Anadolije prikupio na temelju podataka Direkcije za kulturu i turizam Antalije, grad je zračnim putem ugostio 3.602.173 turista od 1. januara do 20. juna prošle godine, u istom periodu ove godine taj broj se popeo na 4.761.451 turista.

S povećanjem broja turista od 32 posto u odnosu na isto razdoblje lani, očekuje se da će Antalija do kraja godine ugostiti 16 miliona turista, što će biti rekordna brojka, javlja AA. 

Riza Percin, predsjednik Odbora mediteranske regije Udruženja turskih putničkih agencija (TURSAB) rekao je za Anadoliju da ove godine najviše turista u Antaliju dolazi iz Njemačke.

"Naš cilj u turizmu bio je 16 miliona. Sezona se malo promijenila, naša sezona traje do kraja novembra. Nadamo se da ćemo dostići brojku od 16 miliona", kazao je Percin.

Napominjući da je nakon epidemije došlo do promjene u navikama rezerviranja, Percin je naveo da su sada sve popularnije takozvane rezervacije "last minute".

Predsjednik Fondacije za promociju regije Kemer Volkan Yorulmaz izjavio je da je došlo do ozbiljnog porasta na domaćem tržištu, posebno s povećanjem praznika na devet dana i odmora u školama.

"Njemačka i Rusija su naša dva glavna tržišta. Odmah iza toga, naše domaće tržište i Velika Britanija su naša važna tržišta. Imamo značajan broj turista iz Poljske. Osim toga, iz Belgije i Holandije, Srbije, Češke, Moldavije. Također ima dolazaka iz zemalja kao što je Albanija. Tržišna i turistička raznolikost je vrlo važna. Naš cilj je ove godine premašiti brojke iz 2019, što je dostižan cilj. Možemo zatvoriti godinu s brojkom od 16-17 miliona", kazao je Yorulmaz.

komentari (0)