Čarolija Ilije Filipovića: Selo okićeno sa 15.000 sijalica

Prilikom kićenja imanja prethodnih godina znao je pasti i slomiti ruku, ali nikad nije odustao od svoje čarolije

MAGAZIN 24.12.2021, 09:32 24.12.2021, 09:50
Čarolija Ilije Filipovića: Selo okićeno sa 15.000 sijalica
© AA

Godinama Ilija Filipović, sedamdesetsedmogodišnjak, na čaroban način okiti imanje u naselju Drijenča, u općini Čelić pred božićne i novogodišnje praznike. Svako ko je ikada krenuo ka Drijenči nije mogao da ne zastane pred imanjem Filipovića na samom ulazu u selo, koje je okićeno kao u bajci.

- Svake godine više i više… Eto, ove sam godine najviše okitio. Imam 15.000 sijalica, 135 utičnica za struju i 25 prekidača, kazao je domaćin Ilija Filipović, koji je radni vijek proveo u Austriji, ali ga je rodna gruda povukla, najprije u Odžak, a potom i u Drijenču na padanima planine Majevica.

Ranijih godina, priča on prilikom posjete ekipe AA, pred njegovom kućom je bio veliki broj građana koji su se fotografisali ili snimali pred bajkovitim prizorima. Pandemija koronavirusa je učinila svoje, pa sada lokalnim putem u sat vremena prođe tek poneki automobil.

Drijenčani su uglavnom u inostranstvu, a Filipović ih poziva da Božić i Novu godinu dočekaju kod svojih kuća.

Ovogodišnju čaroliju Filipović je pripremao mjesec dana.

- Do sada mi je supruga pomagala, ali ove godine nije mogla zbog bolesti. Ja sam, ukupno, oko mjesec dana sve ovo sam postavljao. Nije to samo poredati, mora se rasteretiti zbog struje, ovo je sve izvedeno na trofaznu utičnicu iz sata, pojašnjava Filipović.

Po povratku u Drijenču najprije se bavio stočarstvom, onda je otišao u lovce, a potom se odlučio na otvaranje muzeja starih stvari. Prilikom kićenja imanja prethodnih godina znao je pasti i slomiti ruku, ali nikad nije odustao od svoje čarolije.

- Godine jeste da prolaze, malo osjećam razliku, ali ne dam se. Bar još desetak godina, kazao je Ilija kroz smijeh.

Tokom godine njegove vrijedne ruke naprave ono što oči vide. Proizvodi niz domaćih specijaliteta. A, kako kaže, kitit će svoje imanje sve dok bude živ.

- Ako Bog da, dokle god me noge nose. Ako ne mogu sam, platit ću da okite. Jer uživam u ovom, kazao je Ilija.

Područje Drijenče, odnosno Majevice, specifično je po tome što na malom prostoru žive zajedno Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Za sve njih Ilija Filipović ima identičnu poruku pred praznike.

- Dug život, dobro zdravlje i raspoloženje. Eto, to želim svima, bez obzira koje je ko vjere, kazao je Ilija Filipović.

komentari (0)