Avdija Kolašinac iz Novog Pazara zanat i humanost prenio na potomke: Somune siromašnima dijele besplatno

Receptura je stara skoro jedan vijek. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu mijenjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio prije osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

MAGAZIN 26.03.2023, 11:26
Avdija Kolašinac iz Novog Pazara zanat i humanost prenio na potomke: Somune siromašnima dijele besplatno
© AA

Ono što je somun u Sarajevu, to je pitica u Novom Pazaru. Novopazarci znaju šta je somun ali, ipak, rađe koriste naziv pitica. Upravo te pitice cijelog ramazana čekaju ispred pekare Stara čaršija u Staroj čaršiji u Novom Pazaru. 

Ova pekara stara je skoro stotinu godina. Tadašnji pekar Avdija Kolašinac svoj zanat prenio je na sina Besima koji je svoj radni vijek proveo pored kamene pećnice. Besim, u narodu poznatiji kao Besko, u posao je vrlo rano uključio sina Albina koji je u pekari "pekao" zanat sve dok u potpunosti nije naslijedio ovaj posao.

I danas, pored Albina su njegova djeca Melita i Kerim, koji uče zanat od svog oca.

- Ovu pekaru je otvorio moj pradeda pre više od 80 godina, kazala je za Anadoliju Melita Kolašinac, studentkinja, ali i pekarka.

Ispred njene pekare satima prijZe iftara stvara se gužva, građani u redu čekaju svoj somun.

- Gužve su velike, gotovo ceo grad bude ovde, kazala je ona.

U ramazanu mnogi se takmiče u činjenju dobrih djela pa su tako vlasnici ove pekare donijeli važnu odluku, piše AA. 

- Ovog ramazana, kao i svih prethodnih, sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja pitice poklanjamo, delimo ih besplatno, kazala je Melita.

Receptura je stara skoro jedan vijek. Tu se ništa nije promijenilo. Vlasnici pekare, koja se nalazi u Staroj čaršiji, ni u ovom objektu ništa nisu mijenjali, sve je onako kako je i Avdija ostavio prije osam decenija. Somuni se peku na kamenu, pored žara.

- Najbolje su pitice ovde. Ranije je vlasnik bio Besko, sada je njegov sin Albin sa svojom decom. I Albinov deda Avdija je bio pekar. Sa generacije na generaciju prenose posao. Miris imaju i najbolji ukus, kazao je Sejfudin iz Novog Pazara.

U Novom Pazaru postoji još nekoliko starih pekara u kojima se somuni, pitice, peku na kamenu.

komentari (0)