Azerbejdžanski biznismen vlasnik kolekcije od 50 oldtimera

Njegovi automobili su redovni na sajmovima i izložbama

MAGAZIN 28.01.2023, 19:25 28.01.2023, 21:30
Azerbejdžanski biznismen vlasnik kolekcije od 50 oldtimera

Azerbejdžanski biznismen Azad Kerimov posjeduje kolekciju od 50 oldtimera. 

Zbirka 64-godišnjeg Kerimova, koji pomno čuva svoje automobile u garažama koje je izgradio u bašti svoje kuće u Bakuu, sastoji se od automobila, od kojih je nekoliko sačuvanih primjeraka i posebnih serija proizvedenih u ograničenom broju.

Prostorije u kojima je izložena kolekcija rijetkih automobila, od kojih se većina proizvodi u Rusiji, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), liče na muzej.

Kerimov se s vremena na vrijeme ulicama Bakua i vozi u nekom od ovih vozila, piše AA. 

Njegovi automobili su redovni na sajmovima i izložbama.

U kolekciji se nalazi i službeni automobil bivšeg ministra vanjskih poslova Sovjetskog Saveza Eduarda Shevardnadzea i automobil bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Kerimov je za Anadoliju rekao da se njegova strast za klasičnim automobilima pojavila još u djetinjstvu, ali je počeo da ih kupuje '80-ih godina.

Neka od vozila je restaurirao nakon što ih je otkupio.

"Automobilima dajem drugi život. Ne znam tačan broj, ali ima oko 50 vozila. Imam aute na popravci. Moje najstarije vozilo je model iz 1928., ali još nije stigao. Ford iz 1931. je ovdje", kazao je Kerimov.

Poručio je da je bašta njegove kuće kao muzej.

"Volim klasične automobile. Svijet prolazi kroz teška vremena. Svuda su ratovi i nevolje, ali kada uđem u svoju garažu, kao da sam u drugom svijetu i zaboravim sve probleme", dodao je Kerimov.

komentari (0)