Bečki muzej historije umjetnosti čuvar jedinstvenih artefakata iz cijelog svijeta

Muzej historije umjetnosti upravlja i kolekcijom carskih kočija i automobila u dvorcu Schonbrunn, te kolekcijom nadvojvode Ferdinanda II u dvorcu Ambrasu u Innsbrucku

MAGAZIN 14.05.2023, 10:01
Bečki muzej historije umjetnosti čuvar jedinstvenih artefakata iz cijelog svijeta
© AA

Bečki muzej historije umjetnosti, osnovan sredinom 19. vijeka, čuvar je hiljada jedinstvenih historijskih artefakata u Austriji. 

Muzej ima veliku zbirku historijskih umjetničkih djela iz cijelog svijeta.

U muzeju se nalaze neprocjenjiva umjetnička djela od starog Egipta do 18. stoljeća, a među kojima se posebno ističe kolekcija renesansnih i baroknih slika italijanske, njemačke, flamanske i španske slikarske škole.

Muzej je izgrađen kako bi čuvao dragocjenu habsburšku kolekciju umjetnina, ali i kako bi ona bila dostupna javnosti. Otvorio ga je 1891. godine Austro-Ugarski car Franjo Josip I.

Glavna kolekcija muzeja je ona Habsburgovaca, i čini ju ponajviše portreti i oklopi koje su skupili Ferdinand II i Rudolf II, te slike koje je skupio nadvojvoda Leopold Wilhelm Austrijski, piše AA. 

Pored njih, tu su smještene i kolekcije staroegipatskih i bliskoistočnih umjetnina, starogrčkih i starorimskih umjetnina, kolekcija skulptura i djela primijenjenih umjetnosti, kabineti kovanica i knjižnica.

Muzej historije umjetnosti upravlja i kolekcijom carskih kočija i automobila u dvorcu Schonbrunn, te kolekcijom nadvojvode Ferdinanda II u dvorcu Ambrasu u Innsbrucku.

komentari (0)