"Berbernica bez česme" u 4 metra kvadratna: Berber Džemal 50 godina ne odustaje od zanata

Iako mještanima sela ne predstavlja nikakvo čudo ni iznenađenje, stranci koji posjete selo vrlo često budu iznenađeni

MAGAZIN 11.01.2023, 11:11
"Berbernica bez česme" u 4 metra kvadratna: Berber Džemal 50 godina ne odustaje od zanata
© AA

Džemal Jumurtadži iz sela Kajali kod turskog grada Kirklarelija poznati je berber tog mjesta. Posebnost u njegovom radu daje mu njegova berberska radnja od četiri kvadratna metra u kojoj nema vodovodnu mrežu.

Šezdesetčetverogodišnji Džemal već 50 godina u svojim rukama drži makaze i brijač i usrećuje mušterije.

Zanat je, priča on, naučio sa 14 godina od svog brata. Onda je, tri godine kasnije, otvorio svoju berbersku radnju. Bilo je to, prisjeća se berber Džemal, u vrijeme kada u selu nije bilo vodovoda. Jednog dana odlučili su u selo provesti vodu. No, kada su majstori došli na teren, uvidjeli su da je Džemalova radnja premala i da u njoj ne mogu napraviti vodovodnu mrežu. Od tog dana, Džemal u radnji od četiri kvadratna metra, nema „česme“, pa su mu mještani dali nadimak „berber bez česme“.

Svoj radni dan započinje pijuckanjem čaja uz muziku sa omiljenog radija.  Džemal svoju radnju održava i njome budi nostalgiju.

-  U radnji nemam česmu. Doveo sam vodoinstalatera ali mi je rekao da je mjesto malo. I, evo, prošle su 43 godine otkako ovako radim, ispričao je Džemal za AA.

Iako mještanima sela ne predstavlja nikakvo čudo ni iznenađenje, stranci koji posjete selo vrlo često budu iznenađeni.

- Radnja privlači pažnju posetilaca i mušterija gleda kada uđe. Ima i drugih berberskih radnji, ali nema ovakve. Postoje luksuznije berberske radnje koje imaju česmu, ali ne možete naći berberina bez vode. Ovo posebno važi za strance koji dolaze. Mještani su već navikli. Obiđite sva sela i nema ovakvih berberskih radnji, rekao je berber Džemal.

Iako je želio svoju radnju premjestiti na drugo mjesto, to mu nije uspjelo, jer, kaže on, u selu nije bilo mjesta.

- Osam do deset ljudi dnevno dolazi u radnju i šiša se. Ranije sam želio da proširim radnju, preselim se to na drugo mjesto, ali nema mjesta pa sam ostao ovdje. Naviknuo sam se na ovo mjesto, navikli su se i moji kupci na mene... Želim da radim svoj posao dok me god vid služi,  kaže Džemal.

Prisjećajući se da su u njegovom selu prije 40 godina radila tri brijača, Džemal ističe da je ostalo još samo njih dvojica.

- Moja mladost je bila bolja. Sada starimo, umaramo se brže. Kad sam bio mlad, radio sam do ponoć. Sada me bole noge kada uvečer legnem, završava svoju priču berber Džemal.

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)