BH glumac Adnan Hasković u filmu Netflixa: Snimanje filma "Moonchild" jedno je divno iskustvo

"U filmu igram drugu glavnu mušku ulogu, bezkrupuloznog kralja koji se po svemu razlikuje od karaktera koje sam do sada igrao. On je najbliži Sheakspirovom Macbethu po opisu, ali u isto vrijeme će biti i duhovit publici u svojoj ludosti i beskrupuloznosti", ističe Hasković.

MAGAZIN 04.12.2022, 11:12
BH glumac Adnan Hasković u filmu Netflixa: Snimanje filma  "Moonchild" jedno je divno iskustvo
© AA

U Bodrumu, poznatom turskom odmaralištu, omiljenom i među gostima sa Zapadnog Balkana, bosanskohercegovački glumac Adnan Hasković snima film "Moonchild" (op.a. Mjesečevo dijete), u produkciji Netflixa. 

U režiji turskog reditelja, koji potpisuje i scenarij, Emrea Cosara, film će u Bodrumu snimati do sredine decembra, nakon čega filmski set sele u Istanbul, gdje će posljednje kadrove zabilježiti do kraja godine.

Kreativni producent filma je Fatih Akin, inače proslavljeni reditelj i dobitnik brojnih svjetskih nagrada. U autorskom timu je i nagrađivani bh. reditelj Ahmed Imamović, ali ovaj put u ulozi koscenariste i specijalnog supervizora rediteljskog departmenta. Uz Akina, on i Hasković su također kreativni producenti filma.

Film "Moonchild" je, kako je Hasković pojasnio za AA, neobična distopijska priča, u kojem mu je pripala jedna od glavnih muških uloga.

"U filmu igram drugu glavnu mušku ulogu, bezkrupuloznog kralja koji se po svemu razlikuje od karaktera koje sam do sada igrao. On je najbliži Sheakspirovom Macbethu po opisu, ali u isto vrijeme će biti i duhovit publici u svojoj ludosti i beskrupuloznosti", ističe Hasković.

"Moonchild" je fantastičan, mračan, postapokaliptični film smješten na mjestu koje ne postoji. Priča se odvija u vrijeme kada je cijeli svijet pod vodom nakon nuklearne katastrofe - 4000. godine nove ere. Sva civilizacija koju poznajemo izgubljena je, a neki preostali stanovnici pokušavaju preživjeti u teškim okolnostima, uključujući divovska mutirana morska stvorenja, ribe grabljivice i zavodljive sirene. "Moonchild" je filozofsko iskustvo.

"Emre je napisao maštovitu i originalnu priču koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim ko je bude gledao", pojašnjava Hasković.

Dodaje da je atmosfera na snimanju sjajna, što mu olakšava kreiranje lika kralja.

"Predivan je osjećaj boraviti i raditi u Turskoj, posebno u Bodrumu koji ima mnoge impresivne lokacije i značajna historijska znamenja. Upravo na takvim lokacijama se i dešava radnja ovoga filma. Rad s mojim prijateljem i bratom, jednim posebnim bićem velikog srca Emreom Cosarom, koji je scenarista i reditelj, kao i kompletnom turskom ekipom je divno iskustvo", kaže Hasković.

Dodao je da ima samo riječi hvale, a da je šlag na tortu seta prisustvo reditelja Ahmeda Imamovića kao specijalnog supervizora, kojeg svi odmilja zovu "baba" (otac na turskom op.a.).

"Svi smo kao jedna velika porodica koja se ujutro prije snimanja i po završetku snimanja grli, ljubi i dijeli pozitivnu energiju. Upravo iz takve pozitivne atmosfere i nastaju kreativne, inspirativne i originalne stvari što i jeste cilj naše umjetnosti", priča Hasković.

Osim scenografije, koja je u ovom filmu smještena u Bodrumu i Istanbulu, i kostimi su specifični, nešto što do sada nije viđeno.

"Oduševljen sam kostimima i art departmentom koji su napravili sjajan posao te film estetski i vizuelno čine drugačijim od ostalih. Ovaj film će zasigurno za tursku kinematografiju biti ogroman iskorak, a ne sumnjam da će postati globalni hit", tvrdi Hasković.

U filmu osim njega igraju mladi turski glumci, a kao "specijalna gostujuća zvijezda" pojavit će se glumački bard Rade Šerbedžija u vrlo neobičnoj ulozi.

Producent filma za Netflix je Murat Soral, dok izvršnu produkciju potpisuje Salih Uslu. Direktor fotografije je Murat Yesil.

komentari (0)