Bračni par iz Konye nema svoje djece, ali brinu o 90 jetima širom svijeta

MAGAZIN 14.02.2022, 13:20 14.02.2022, 13:42
Bračni par iz Konye nema svoje djece, ali brinu o 90 jetima širom svijeta
© AA

Šezdesettrogodišnja Fatma Serter iz Konye pomaže jetimima (op.a. djeca bez jednog ili oba roditelja) širom svijeta. Uz pomoć svog supruga, ali i dobrih ljudi, pomaže 90 jetima.

Uprkos mnogim pretragama i terapijama Fatma i njen muž Osman, nisu mogli da se ostvare kao roditelji. Ali, nisu se obeshrabrili i odustajali.  Odlučili su da imaju djecu, da pomažu djeci, koja nisu njihova ali im je potrebna pomoć i ljubav.  Iako nemaju svoje biološke djece, imaju djecu širom svijeta.

Kako bi na neki način ublažila svoju želju za djecom, Fatma je 20 godina predavala djeci na časovima Kur'ana. Na nagovor svojih poznanika i prijatelja, Fatma se prije deset godina, uključila u humanitarnu organizaciju IHH.

Svake godine povećavajući broj jetima o kojima se brine, Serter je počela da dobija podršku od svojih komšija dobrih ljudi koji, također, pomažu jetime.

Objašnjavajući suprugu i poznanicima, komšijama i lokalnim trgovcima sve o pomaganju, Serter je rekla da je povećanjem broja kasica  i broj jetima kojima pomažu je dostigao 90.

Par dijeli u prosjeku 60 kasica mjesečno i svakih 15 dana ih dostavlja Fondaciji za humanitarnu pomoć IHH-u kako bi ih isporučili djeci bez roditelja.

Serter kaže da je mnogo sretna je pomaže djeci bez roditelja te da ona njih gleda kao svoju djecu.

- Hvala Allahu, broj jetima o kojima brinemo je dostigao 90. Mi nemamo svoje djece, ali nam je Allah dao djecu širom svijeta. Kada pomognem nekog jetima, osjećam se kao najsretnija žena i majka na svijetu. Mnogo sam sretna što sam odgovorna za njih, kazala je Fatma.

Njen suprug Osman također kaže da je mnogo sretan što sa svojom suprugom radi ovo dobro djelo.

- Svaki čovjek ima neko iskušenje. Ovo je naše iskušenje. Uzvišeni Allah zna da je ovo dobro za nas, i mi nikad nismo tugovali što nemamo svoje djece, jer sada imamo 90-ero djece, kazao je Osman.

TRTHaber/Prevod: Balkan News

komentari (0)