Bračni par iz Turkiye slavi 50 godina svog braka: „Osnovni temelj braka su ljubav i poštovanje“

MAGAZIN 14.02.2022, 12:38 14.02.2022, 13:09
Bračni par iz Turkiye slavi 50 godina svog braka: „Osnovni temelj braka su ljubav i poštovanje“
© AA

Bračni par Kani i Mukaddes Bara, iz tuskog grada Kirklareli,  tokom svog braka bili su svjedoci sreći, tugama. Proveli su pola vijeka zajedno dijeleći isti jastuk  a primjer su mladima svojom ljubavlju i poštovanjem koje pokazuju jedno prema drugom.

Rođen u Makedoniji 1949. godine, Kani Bara emigrirao je u Turkiye sa svojom porodicom kada je imao pet godina. Tu je odrastao i nastavio sa očevim poslom obućara. Nakon toga se u 23. godini, 1972. godine oženio sa Mukaddes. 

Bračni par Kani i Mukaddes Bara, dobili su tri kćerke, rođene 1975,1977. i 1979. godine, i u sretnom su braku već 50 godina.

Kani Bara, nakon što se penzionisao, većinu vremena provodi kod kuće sa suprugom.

Bračni par Bara se budi rano ujutro i doručkuju. Čitaju novine ispijajući kafu do podneva. Veći dio dana par provodi ćaskajući, obavljajući kućne poslove i gledajući televiziju kako bi upotpunili dan.

Sedamdesettrogodišnji Kani rekao je za AA da je ljubav svog života pronašao u turskom gradu Kırklareli, gdje se nastanio kao imigrant.

Navodeći da se suprugom oženio nakon služenja vojnog roka, Bara je naveo da su on i njegova supruga zaljubljeni jedno u drugo već pola vijeka.

- Žao mi je današnje omladine. Oni izazivaju svađe. Mladenci treba da se mnogo vole, da se mnogo trude. Za svadbenim stolom se kaže , 'u siromaštvu, u bogatstvu, u svemu', i ovo ne bi trebalo da budu samo riječi. Moja supruga i ja te riječi nikada nismo zaboravili, već 50 godina nastavljamo brak sa poštovanjem i ljubavlju, kazao je Bara.

Dodao je i da poslije mnogo godina nastavlja da živi sretan život sa svojom suprugom s kojom je dobio djecu, a postali su i nana i dedo. 

- Naravno da smo u životu imali finansijske i druge poteškoće, ali hvala Bogu, preživjeli smo sva iskušenja kao prelijepa porodica, hvala Allahu. Nije bilo lahko. Govorimo o 50-godišnjoj ljubavi. Strpljivo smo ostavili pola vijeka iza sebe.  Osnovni i najveći temelj braka su ljubav i poštovanje. Bez ljubavi i poštovanja, brak ne može uspjeti, kazao je sedamdesettrogodišnjak.

Šezdesetdevetogodišnja Mukaddes Bara prisjeća se veoma lijepog i skladnog života.

Navodeći da je tajna dugog i mirnog braka tolerancija, poštovanje i ljubav, Bara je dodala da mir i sreća dolaze s ljubavlju i poštovanjem. 

- Nikada nismo jedno drugo omalovažavali. Bili smo tolerantni i razumni jedno prema drugom. To preporučujem i mladima.“

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)