Brico u Turkiye 35 godina svoje mušterije dočekuje u odijelu

MAGAZIN 17.02.2022, 14:29 17.02.2022, 14:59
Brico u Turkiye 35 godina svoje mušterije dočekuje u odijelu
© TRT Haber

Sinan Akbulut, brico koji živi u turskom gradu Bingölu, već 35 godina brije svoje mušterije ali obučen malo drugačije nego ostale brice. Akbulut svoje mušterije dočekuje u različitim odijelima i kravatama i tako predstavlja pravi primjer trgovcima i zanatlijama u okolini. 

Brico Sinan Akbulut, zbog očevog posla, preselio se 1970-ih godina iz Elaziga u Bingol. Akbulut je svoje putovanje u poslu brice započeo kao šegrt u brijačnici 1977. godine, a onda nekoliko godina kasnije, tačnije 1984. je odlučio da pokrene vlastiti biznis. 

Kada je još započinjao karijeru, Akbulut bio je impresioniran time što su njegov gazda i mušterije koje su dolazile u brijačnicu, pa je odlučio da odijelo bude neizostavan dio svoje profesije. 

Dočekujući svoje mušterije s različitim odijelima i kravatama svaki dan već skoro 35 godina, Akbulut svojim izgledom  daje primjer trgovcima u okolini. Njegove mušterije su, s druge strane, zadovoljne takvim stavom i stajlingom.

Akbulut je dodao i da će se ovako nositi sve dok bude obavljao ovaj posao.

- Ovim poslom se bavim od 1977. godine. Volim svoj posao. Otvorio sam sosptvenu radnju poslije 1984. godine. Imam dvoje djece i trudio sam se da njih odhranim.Otvaram ranju u 07:00 ujutro, kada zatvorim u 21:00, idem kući i legnem u krevet. Kad ustanem ujutro obučem opet odijelo. Moje gazde su se uvijek uredno oblačile, a i  mušterije koje su dolazile su se elegantno oblačile. Tada sam počeo da nosim odijelo. Svaki dan obučem neko drugo odijelo, a  mušterije su prezadovoljne. Vrlo rado dolaze u moju radnju . Mnogi me pitaju 'Sinana brate koji je tvoj posao?' Ja sam zanatlija, kažem da i zanatlije trebaju biti uredne, kazao je Sinan.

Rekavši da već 15 godina dolazi kod Sinana u radnju kao mušterija, Nurretin Bakiman je rekao da više voli da dolazi u radnju čovjeka koji izgleda kao državni službenik.

- U svom poslu je mnogo pedantan, a i posao radi s ljubavlju. Nastavit ću dolaziti kod njega, kazao je mušterija Nurretin.

TRTHaber/Prijevod: Balkan News

komentari (0)