Bugarin Yonko dobio priliku za novi život: Pacijent sa 176 kg na transplataciji organa u Turkiye

Bugarski ljekari rekli su Nikolovu, koji je imao čak 176 kilograma, da mu je potrebna transplantacija jetre što je prije moguće da bi preživio, ali da ne mogu da obave operaciju zbog njegove prevelike težine.

MAGAZIN 26.09.2022, 13:37 27.09.2022, 10:33
Bugarin Yonko dobio priliku za novi život: Pacijent sa 176 kg na transplataciji organa u Turkiye
© AA

 Pedesetdvogodišnji Yonko Georgiev Nikolov, koji se bavi poljoprivredom i građevinarstvom u Bugarskoj, izliječio se u Turkiye nakon što se oko deset godina borio sa gojaznošću i cirozom.

U saopćenju Univerzitetske bolnice Medipol Mega, Nikolov, kojem je prije deset godina dijagnosticirana ciroza zbog obilnog konzumiranja alkohola i gojaznosti, počeo je naglo da dobija na težini zbog bolesti jetre i neaktivnosti.

Bugarski ljekari rekli su Nikolovu, koji je imao čak 176 kilograma, da mu je potrebna transplantacija jetre što je prije moguće da bi preživio, ali da ne mogu da obave operaciju zbog njegove prevelike težine, piše AA. 

Nikolova, koji je započeo istraživanja o svom problemu, mnogi zdravstveni centri su odbili jer je bilo rizično, ali se na kraju obratio dr. Muratu Dayangaca u Odeljenju za transplantaciju organa u Univerzitetskoj bolnici Medipol Mega.

Izgubio 30 kilograma za dvije sedmice

Nikolov je 18. jula primljen u Univerzitetsku bolnicu Medipol Mega, pošto mu se opšte zdravstveno stanje postepeno pogoršavalo.

Prof. dr. Dayangac je kazao da pacijent nije mogao biti operisan sa 176 kilograma, nakon čega je uz tretman smanjenja edema u tijelu, Nikolov izgubio 30 kilograma za samo dvije sedmice.

Nikolov je potom uspješno operisan, a donor jetre je bila njegova supruga Eli Kirilova Avriomova od koje je presađen dio jetre težine oko kilogram.

Nikolov je kasnije izjavio da je bilo nemoguće izvesti ovu operaciju u Bugarskoj.

- I ranije sam čuo vrlo pozitivne stvari o turskim bolnicama. U to sam se uvjerio iz svog iskustva. Ne nedostaje mi ništa u vezi mog starog života. Prije sam imao problema s kretanjem, ustajanjem iz kreveta, pa čak i disanjem. Znao sam da nemam mnogo vremena na gubljenje i da mi se smrt približava. Nisam očekivao da ću se ovako dobro osjećati tako brzo nakon operacije. Nastaviću da gubim na težini i započeću novi život, kazao je on. 

Najgojazniji pacijent

Ističući da je Yonko pacijent s najvećom težinom koji je ikada imao transplantaciju organa u Turkiye, prof. dr. Dayangac je istakao da je u današnje doba gojaznost jedan od najvažnijih uzroka ciroze jetre.

- Kada upotreba alkohola prati neuhranjenost i masnu jetru koja je povezana sa gojaznošću, oštećenje jetre nastaje mnogo brže. Oštećenje jetre kod Yonka se dešavalo dugi niz godina zbog upotrebe alkohola i masne jetre. Kada se pacijent javio kod nas, imao je i disfunkciju bubrega zbog ciroze, što je dodatno otežalo liječenje, kazao je prof. dr. Dayangac te dodao: "Dakle, bio je u vrlo kompleksnoj situaciji, ali je vrlo dobro reagirao na tretmane. Yonkov indeks tjelesne mase je na početku bio 61, ali smo uspjeli da ga smanjimo na 51 tako što smo je smršao 30 kilograma za dvije sedmice. Čak je i ovo znatno iznad granice indeksa tjelesne mase koja je općenito prihvaćena u svijetu. Većina centara širom svijeta prihvata ograničenje za transplantaciju jetre kao 40. Indeks tjelesne mase našeg najtežeg pacijenta do sada bio je 42. Možemo reći da je Yonko pacijent s najvećom težinom koji je ikada imao transplantaciju organa u Turkiye."

Pojasnio je da je operacija teža i rizičnija. što je pacijent teži.

- Druga poteškoća je to što je veličina jetre potrebna za transplantaciju jetre živog donora proporcionalna težini pacijenta. Rijetko je da donor ima dovoljno veliku jetru za primaoca ove težine, rekao je dr. Dayangac.

Svi veoma sretni

Dr. Dayangac je kazao da su na kraju svi veoma sretni zbog Yonga.

- Najveći razlog zašto su Yonka direktno odbijali u centrima u koje se ranije obraćao je to što su imali predrasude da njegova supruga neće biti prikladan donor jer je pacijent predebeo. Mi ipak mislimo da svaki pacijent zaslužuje optimalnu procjenu i šansu za liječenje, kazao je dr. Dayangac te na kraju istakao: "Kada smo izvršili mjerenje jetre njegove supruge, shvatili smo da ako uspijemo da uradimo to da Yonko smrša 30 kilograma, možemo obaviti ovu operaciju. Nakon toga smo zasukali rukave i medicinskim tretmanom krenuli u proces mršavljenja. Nakon operacije donora, Eli se brzo oporavila i čak je preuzela brigu o svome suprugu. Veoma smo sretni što smo Yonku i njegovoj supruzi dali ovu priliku i uspješno završili liječenje".

komentari (0)