Ceremonijom u Narodnom pozorištu svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Festival je otvoren projekcijom filma "Trougao tuge" dobitnika Zlatne plame Rubena Ostlunda

MAGAZIN 12.08.2022, 20:34 12.08.2022, 21:53
Ceremonijom u Narodnom pozorištu svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival
© AA

 Ceremonijom u Narodnom pozorištu svečano je otvoren 28. Sarajevo Film Festival (SFF). 

Festival je otvoren projekcijom filma "Trougao tuge" dobitnika Zlatne plame Rubena Ostlunda.

Ostlund je prije projekcije kazao kako je sretan što se nalazi u Sarajevu.

"Divno je vratiti se ovamo, u ovu fantastičnu prostoriju gdje je publika zajedno kao i s kolegama", kazao je Ostlund.

Tokom obraćanja osvrnuo se i na upotrebu telefona i način na koji tokom njegovog korištenja različite stvari budu u fokusu.

Govorio je i o stavljanju ljudi u kontekst odnosno društvo.

Ostlund je kazao kako je filmski festival prilika da se filmovi pogledaju na drugačiji način iako je isti sadržaj, piše AA. 

"Drago mi je da sam tu i što sam ponovo Sarajevo Film Festivala", kazao je Ostlund.

"Trougao tuge", za koji Ostlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od saradnika na produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) "Sarajevo grad filma za globalne ekrane" (SCF GS).

Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Ostlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala, njemu je na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala dodijeljeno i "Počasno Srce Sarajeva".

"Trougao tuge" je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Film će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazan u sklopu Open Air programa.

Na ovogodišnjem festivalu koji će trajati od 12. do 19. augusta, bit će prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film.

Čast da vodi svečanost otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

komentari (0)