Cijelo tursko selo, odlaskom efendije, ostalo na jednoj porodici

MAGAZIN 04.11.2022, 12:20 04.11.2022, 12:44
Cijelo tursko selo, odlaskom efendije, ostalo na jednoj porodici
© AA

Selo Aksogut u blizini turskog grada Siirt, koje ima 740 stanovnika, odlaskom efendije koji je bio jedini stranac u selu, ostalo je porodici Yesilyurt.

Aksogut je selo koje ima 100 domaćinstava, koja ne dijele samo selo već i isto prezime.

Odlaskom efendije Mehmeta Safija Sevcana, koji je već 26 godina bio jedini stranac u Aksogutu te imenovanjem Akifa Yesilyurta za novog efendiju, selo je, bukvalno, prepušteno porodici Yesilyurt.

Akif Yesilyurt je donedavno bio efendija u selu Ballikaya u blizini Sanliurfe, da bi na kraju dočekao da dobije posao u svome rodnom kraju.

Predsjednik mjesne zajednice Emrullah Yesilyurt je izjavio da je selo prije 140 godine naseljeno od strane četvorice braće od kojih je poteklo današnje stanovništvo sela.

- U selu svi imamo isto prezime. Jedini stranac bio je efendija. A novi efendija nam je rođak pa nosi isto prezime kao mi. Ima nas 740 i svi nosimo isto prezime. Učitelji iz seoske škole ne borave u selu, ispričao je Yesilyurt.

On je kazao da se zbog istih imena nekada dešavaju nesporazumi pa su učitelji u školi našli rješenje u tome da učenike nazivaju imenima kao što su Muhamed 1, Muhamed 2, Muhamed 3. i tako dalje. 

Novi efendija Akif Yesilyurt je istakao da je veoma sretan što je nakon 23 godine dobio posao u svome rodnom kraju, gdje se, kako kaže, ne brine za svoju djecu.

- Ako nisu došla kući znam da su ili kod brata ili kod amidže, rekao je Yesilyurt.

Jedan od stanovnika sela jeste i Abdulillah Yesilyurt, koji uprkos drugačijem imenu ima dva istoimenjaka u selu.

- Nekada nam stižu kartice iz banke na kojima ne piše matični broj. Često se dešavaju nesporazumi, kazao je Abdulillah. 

Izvor:AA/Prijevod:BalkanNews

komentari (0)