banner17

banner18

Danas je "blue monday", navodno najdepresivniji dan u godini

Prvi najdepresivniji dan u godini bio je 24. januar 2005. godine

MAGAZIN 16.01.2023, 09:29
Danas je "blue monday", navodno najdepresivniji dan u godini
© AA

Pred nama je treći ponedjeljak u januaru, dan koji se smatra najdepresivnijim danom u godini, naziva "blue monday".

Prvi najdepresivniji dan u godini bio je 24. januar 2005. godine, a da je ovaj dan najdepresivniji utvrdio je psiholog Cliff Arnall sa Univerziteta u Cardiffu koji je matematički izračunao zašto je ovaj dan najdepresivniji.

Prema njegovim tvrdnjama, upravo na današnji dan počinju se osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni zbog novogodišnjih praznika, a plata je "daleko".

Nakon 2005. godine, javnost je optuživala Arnalla kako je priča oko "blue mondaya" zapravo marketinški trik, a Univerzitet u Cardiffu ogradio se od profesora. Sa druge strane, neki drugi istaknuti psiholozi stali su u odbranu Arnalla tvrdeći kako teorija o najdepresivnijem ponedjeljku ima smisla. 

Decembar je uglavnom mjesec druženja, praznika, poklona i hrane, vrijeme putovanja i godišnjih odmora, a posljedice toga svega vidljive su tek 15-ak dana kasnije. 

U jednom od svojih intervjua za list "The Independent", Arnall je izjavio kako nije imao najmeru učiniti ponedjeljak negativnim već potaknuti ljude da donese neke značajne životne odluke. 

komentari (0)