Decembar u kinu Meeting Point u znaku domaćih filmova i posebnih programa

I ovog mjeseca u Meeting Pointu se održavaju posebni programi: do 5. decembra u terminu u 20 sati održava se Ciklus španske kinematografije

MAGAZIN 02.12.2022, 10:53 02.12.2022, 10:59
Decembar u kinu Meeting Point u znaku domaćih filmova i posebnih programa

Ovog mjeseca na repertoaru kina Meeting Point u Sarajevu su dva domaća filma: “Balada” Aide Begić i “Praznik rada” Pjera Žalice, na repertoar dolazi i dobitnik Zlatne palme festivala u Cannesu “Trougao tuge” Rubena Östlunda te posebni programi.

Novi film Aide Begić “Balada”, bh. kandidat za Oscara, na repertoaru je u terminima u 17.30 i u 20 sati, kao i film “Praznik rada” Pjera Žalice, dobitnik Grand Prixa na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi i nagrade publike Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani (LIFFE). “Balada” Aide Begić je svjetsku premijeru imala u Takmičarskom programu – igranog filma ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, a “Praznik rada” na zatvaranju 28. Sarajevo Film Festivala. U kina u BiH od 22. decembra dolazi i film otvaranja Sarajevo Film Festivala: “Trougao tuge” Rubena Östlunda, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu. Film će u kinu Meeting Point biti prikazivan u dva termina: u 17.30 i u 20 sati.

I ovog mjeseca u Meeting Pointu se održavaju posebni programi: do 5. decembra u terminu u 20 sati održava se Ciklus španske kinematografije. U srijedu, 7. decembra, održat će se poseban program Ecoscope. U nastojanjima da postanu (još) zelenije i zajedničkim aktivnostima doprinesu podizanju svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti, vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival, predstavljaju jednodnevno događanje pod nazivom Ecoscope, navode iz Press centra Meeting pointa. 

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti predstavit će dokumentarac “Tajni život drveća”, fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji gledamo na prirodu, a održat će se u kinima u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu. Film i panel – diskusija uz besplatan ulaz održat će se u kinu Meeting Point 7. decembra.

Tradicionalno će u kinu Meeting Point biti obilježen i Dan ljudskih prava. U ponedjeljak, 12. decembra u 18 sati Kraljevina Nizozemska organizira projekciju filma “Veće od traume” Vedrane Pribačić. Film je dobitnik Nagrade za ljudska prava na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Projekciju filma će pratiti i diskusija o ljudskim pravima, a ulaz je besplatan. Međunarodni dan kratkog filma, koji se tradicionalno organizuje u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika u BiH, bit će održan u srijedu, 21. decembra. I ove godine kino Meeting Point pridružuje se obilježavanju manifestacije Noć kina, 27. decembra.

Datumi i termini projekcija filmova su na web stranici kina Meeting Point: https://kinomeetingpoint.ba/.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 KM, za studente i penzionere 5 KM. Ulaznice se mogu kupiti svakim danom u Meeting Pointu i online putem web stranice kina: https://kinomeetingpoint.ba/.

komentari (0)