Djevojka Seda uprkos oboljenju živi punim plućima: "Ako sami sebi budemo 'navijači', onda ćemo biti i pobjedinci"

Za svoj život u toku školovanja kaže da je bio veoma „naporan i težak“, ali  od te težine životnog puta bježala je učenjem stranih jezika

MAGAZIN 20.08.2022, 11:00 20.08.2022, 11:19
Djevojka Seda uprkos oboljenju živi punim plućima: "Ako sami sebi budemo 'navijači', onda ćemo biti i pobjedinci"
© AA

Dvadesetpetogodišnja Seda Karakaya iz turskog grada Kajserija od svoje desete godine bori se sa spinalnom mišićnom atrofijom II tipa. Uprkos svojoj bolesti ona je podrška i primjer mnogima oko sebe.

Seda je zbog skolioze kičme, koja joj je onemogućavala disanje, kretanje i sposobnost govora, imala dvije operacije. Zbog čega je njen polazak u osnovnu školu bio prolongiran. No, ništa od toga nije spriječilo da Seda kasnije završi srednju školu i položi ispite na Erciyes Univerzitetu, gdje studira ruski jezik i književnost. Osim ruskog jezika i književnosti, Seda je i druga godina na Odsjeku za međunarode odnose. Naučila je engleski, ruski i njemački jezik.

O njenoj aktivnosti govori i činjenica da je, uprkos bolesti, obavljala 20-dnevnu praksu u Uredu za vanjske poslove Erciyes univerziteta u okviru programa „Mobilizacija“ a koju je organizovao Predsjedništva Republike Turkiye. Također, dva mjeseca je radila i u kompaniji u Njemačkoj sa Erasmus+ programom. 

Dvadesetpetogodišnja Seda bavi se i prevođenjem medicinskih članaka, učestvuje kao govornik na brojnim događajima koje organizuje Conscious Youth Club, čiji je i član. Za svoj život u toku školovanja kaže da je bio veoma „naporan i težak“, ali  od te težine životnog puta bježala je učenjem stranih jezika. 

- Rodbina sa mamine strane živi u Njemačkoj. Stalno dolaze u Turkiye. I mi smo išli tamo. Kad sam bila mala, sviđalo mi se što pričaju njemački. Takođe, moj otac je penzionisani podoficir. U  Istanbulu, moj otac je išao na kurseve raznih jezika, njemačkog i engleskog. Kada bi učio kod kuće, govorio bi samo engleskim i njemačkim jezikom. Ova moja spoljašnjost je samo školjka. U meni je sasvim drugačiji svijet. Riječi su postale nedovoljne u mom svijetu pa sam zato učila razne jezike. Znam ruski, engleski i njemački. Malo govorim njemački, engleski mi je kao maternji jezik dok ruski znam na srednjem nivou, kazala je Seda.

Karakaya je istakla da je jedan od njenjih najvećih snova da može samostalno živjeti. Želi, kaže ona, da putuje svuda.

- Imam 60 snova. Ispunila sam njih 30. Imam prijatelja u Norveškoj, koji boluje od iste bolest kao i ja i ima pet asistenata. Putuje svijetom. Ako bude sudbine, željela bih magistrirati u Njemačkoj. Onda možda mogu da postanem akademik ili prevodilac. Još jedan moj san je da upoznam našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i da mu budem prevodilac. Voljela bih da to radim. Ako je moguće, to je jedna od mojih najvećih želja, priča Seda.

Kroz razne aktivnosti ova djevojka pokušava podići svijest društva. Učestvuje u panelima kao govornik i motiviše sve mlade. 

- I studenti sa invaliditetom i drugi studenti, svi radimo zajedno. Samo tako možemo nešto da uradimo. Tako pokušavamo dokazati da na ovaj način možemo nešto učiniti. Ako nam se pruži prilika i da ako stanemo na svoju stranu kao navijač, zaista možemo nešto postići i biti pojedinci, dodala je dvadesetpetogodišnja Seda Karakay. 

Izvor: AA/ Prijevod: Balkan News 

komentari (0)