Dobrovoljni čuvar šuma: Daje sve od sebe kako bi sačuvala turske šume

Supruga Hatice, koja daje sve od sebe kako bi spriječila požare posmatra 80 hiljada hektara šume koja se prostire između Izmira i Manise

MAGAZIN 14.06.2022, 15:50 14.06.2022, 16:14
Dobrovoljni čuvar šuma: Daje sve od sebe kako bi sačuvala turske šume
© Yeni Şafak

Četrdesetšestogodišnja Hatice Apak iz turskog grada Manisa, potaknuta požarima koji su prošle godine zahvatili Muglu i Antaliju, odlučila je da dobrovoljno radi sa svojim suprugom koji je zaposlen na Stanici za kontrolu požara.

Suprug Harun Apak je već 16 godina uposlenik Stanice za kontrolu požara a od 1.juna počeo je raditi na stanici Kilincdag, koja se nalazi nadmorskoj visini od 960 metara, gdje mu se pridružila i njegova ljepša polovina.

Apak sa svoje troje djece živi u provincijskom naselju Gokbel a službu dobrovoljnog čuvara šuma obavlja na planini Yunt.

Govoreći o važnosti šuma za buduće generacije Harun Apak je ispričao kako zajedno sa suprugom danonoćno posmatra šume i ranom intervencijom spriječava požare.

- Kada vidimo negdje u šumi dim odmah javimo nadležnima, intervencija se vrši po potrebi. Cilj nam je budućim generacijama ostaviti zeleniju zemlju, kazao je Apak.

Supruga Hatice, koja daje sve od sebe kako bi spriječila požare, posmatra 80 hiljada hektara šume koja se prostire između Izmira i Manise.  

- Požari koji su se dogodili prošle godine su me previše rastužili. Odlučila sam da dobrovoljno pomažem svome suprugu koji radi na stanici za kontrolu požara. Molim vas da budete pažljivi, ne dozvolite da nam požar proguta šume, poručila je Apak.

Izvor: Yeni Şafak/ Prijevod: Balkannews

komentari (0)