Dubrovački umjetnik u Mostaru izrađuje skulpturu parobroda: Sve u životu može biti jedan brod

Za izradu jednog broda, ističe on, nikada ne zna koliko mu je vremena potrebno jer, za nekoliko dana se sklopi ono što se danima i traži

MAGAZIN 24.09.2021, 10:36 24.09.2021, 10:52
Dubrovački umjetnik u Mostaru izrađuje skulpturu parobroda: Sve u životu može biti jedan brod
© Facebook/Fena

Dubrovački umjetnik Igor Hajdarhodžić u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru izrađuje skulpturu parobroda koji će biti jedan od eksponata na izložbi pod nazivom 'Mostar sanja more'.

To je priča , kaže umjetnik Hajdarhodžić, o parobrodima sa početka 20. stoljeća kada se dogodio taj ogromni napredak i kada se sa jedara prešlo na parobrode. Kako bi se sačuvali od zaborava, umjetnik Igor , ih vraća u današnje vrijeme. 

Za izradu jednog broda, ističe on, nikada ne zna koliko mu je vremena potrebno jer, za nekoliko dana se sklopi ono što se danima i traži. 

- Stalno radim na istom, a to je da pravim brodove od raznih materijala, od gline, drveta i metala. Oni su uvijek drugačiji, koliko je drugačiji otpad ili smeće koje naokolo nalazim, i pravim te skulpture godinama, kazao je Hajdarhodžić.  

U njegovom radu, mnogo mu pomaže saradnja sa ljudima, jer tako, ističe, lakše dođe do onoga što mu je potrebno za rad. 

- Sarađujem s ljudima i direktno sam uvijek na otpadu i gledam svježe materijale koji mi mogu biti korisni. Godinama sarađujem i s romskom zajednicom koja ima dostupne mnoge materijale koji meni trebaju tako da sam s te strane zapravo pokriven i onda posao ide dosta brzo, kaže dubrovački umjetnik.

Za parobrod na kojem trenutno radi prikupio je sve predmete koje je mogao naći u Mostaru. Težak je negdje oko 200 kilograma a njegova veličina će biti preko tri metra. U izradi, priča sagovornik Fene, koristi razne predmete, a time i njegove sklupture počinju ličini na to vrijeme iz kojeg je materijal. 

- Ima tu šivaćih mašina, peći i svih onih nekih memorabilija iz našeg vremena koje će ljudi vrlo lako prepoznati kao predmete iz svakodnevne upotrebe. Ja ih stavljam u neke druge kontekste, okrećem na neke druge načine. I na taj način, budući da vjerovatno imam višegodišnje iskustvo, ne želim da to bude neka umjetnost, neka to drugi nazivaju čime hoće, ja se zabavljam i radim svoje igračke za odrasle, naglasio je Hajdarhodžić.

Imao je zanimljivu poruku i za građane, kazavši kako sve zapravo može biti brod.

- Poruku svim građanima, bilo Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili bilo koje od zemalja je da, zapravo, koncentracija na ono što je otpad od naše civilizacije može biti i u ovom smjeru. Znači, stvari se mogu okrenuti drugačije i sve može biti brod, naglasio je. 

komentari (0)