Duh indijske kulture u Turkiye

MAGAZIN 28.02.2022, 11:21 28.02.2022, 11:42
Duh indijske kulture u Turkiye
© AA

Gürkan Özkan, koji je započeo svoj život u Istanbulu i koji je svoj put s muzikom počeo sa 16 godina, postao je učenik sjajnih muzičara kao što su Okay Temiz i Engin Gürkey.

"Tabla", perkusioni instrument jedinstven za Indiju, promijenio je život Ozkana, koji je stvarao muziku s umjetnicima uključujući Nilüfera i naučio je svirati instrumente iz mnogih geografskih područja od Latinske Amerike do Afrike i Bliskog istoka.

Ozkan je bio fasciniran indijskim instrumentom,  koji se sastoji od dva dijela različitih veličina, a kada je imao 21 godinu, krenuo je put  Indije da svira ovaj instrument. 

Budući da je bio učenik Sandesha Popatkara i ostao u Indiji mjesecima, Özkan je počeo svirati tablu na ulicama, hramovima i koncertima. Naučio je faze proizvodnje tradicionalnog instrumenta u kojem su korišteni materijali kao što su bakar, drvo, kaša od riže, željezni prah, ugljena prašina, kozja koža, a zatim se vratio u Turkiye, i nastanio se u Izmiru gdje je počeo proizvoditi tablu.

Uljepšavajući mnoga djela od turske klasične muzike do džeza sa svojom tablom u Turkiye, Özkan je objavio svoju prvu tabla knjigu 2016., a drugu 2022. godine. Dobio je podršku indijske ambasade, svojim koncertima i kursevima, knjigama koje je napisao, jer doprinosi stvaranju kulturnih veza između dvije zemlje.

Özkan je rekao za AA da je odlučio da nauči svirati tablu koju je prvi put čuo na albumu Ravija Shankara "Tana Mana" i da je svoje putovanje u Indiju započeo štedeći novac. Naveo je i da tabla ima zvuk skoro svih udaraljki i da se lako može podesiti.

Izrazivši da je bio veoma uzbuđen kada je saznao da je izumitelj dagga-e Emir Kuşçu turskog porijekla, Özkan je rekao: „Tabla se sastoji od dva dijela. Jedan je tabla, a drugi dagga. To je instrument koji je izumio Turčin, Emir Kuşçu, u 13. vijeku. Prisvojio sam ovaj instrument koji je Emir Kuşçu, dvorski muzičar i pjesnik, pronašao, izumio. Htio sam da sviram ovaj ritmički instrument koji se koristi u cijeloj indijskoj geografiji."

Dodao je i da se ovaj tradicionalni muzički instrument jedinstven za Indiju koristi u albumima mnogih pjevačica od Beyonce do Shakire.

- Poznati umjetnici koriste ovaj instrument kao aromu u svojim albumima i imaju koristi od njegove učestalosti. Svoju prvu knjigu, Uvod u Tabla Art, objavio sam 2016. godine. Drugo izdanje je objavljeno 2019. godine uz podršku Ambasade Indije. Bt će prevedene i na engleski na zahtjev Indije. Time će se ojačati kulturni most između dvije zemlje, kazao je Ozkan.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)