Dva majstora u Turkiye čuvaju svoj zanat od zaborava

MAGAZIN 02.03.2022, 15:09 02.03.2022, 16:00
Dva majstora u Turkiye čuvaju svoj zanat od zaborava
© AA

Majstori iz turskog grada Kocaelija, koji pokušavaju da održe u životu svoju profesiju, ručno vezenu izradu jorgana, a koja polahko tone u zaborav, ne odustaju od svog zanimanja uprkos sve manjoj potražnji. 

Dva majstora, su čitav život posvetili izradi jorgana koju su naučili u djetinjstvu, i nastavljaju svoju profesiju u svojoj radnji u okrugu Gölcük. Služe ljudima nasmijanih lica, a rade svoj posao predano kao i prvog dana.

Ömer Şimşek, radi 42 godine posao koji je naslijedio od oca, te je rekao da je u tom mjestu do 1999. godine radilo 17 prodavnica jorgana, ali se ovaj broj sada smanjio na tri prodavnice.

- Naš posao je išao vrlo dobro prije zemljotresa. Nakon zemljotresa, naš posao se raspao, rekao je on.

Dodao je i da im država pruža veliku podršku.

- Velika podrška je činjenica da država ne naplaćuje porez od nas. Sada je naš posao smanjen kada smo počeli da koristimo gotove jorgane. Ali se trudimo da održimo ovaj zanat i uspomenu na našeg oca koji nas je podučio ovom poslu, rekao je Simsek.

Šezdesetdvogodišnji Mustafa Yildirim radi 50 godina ovaj posao. Karijeru je započeo sa 12 godina kod svog daidže, koji je majstor za pravljenje jorgana.

- Prije zemljotresa 1999. godine nismo mogli stići završiti sve narudžbe. Danas, međutim, naš posao stagnira. Naravno, posao ne ide dobro kada postoje gotovi jorgani i kreveti. Dok se trudimo da zadržimo ovu profesiju u tome nam i naša država pruža veliku podršku. Zato možemo izdržati. Zapravo mi ovu profesiju čuvamo kako se ne bi zaboravila, kazao je Mustafa.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)