Dva stoljeća stara tradicija: Sarajevske papuče prkose vremenu

MAGAZIN 24.02.2022, 14:04 24.02.2022, 14:17
Dva stoljeća stara tradicija: Sarajevske papuče prkose vremenu
© AA

Posljednji predstavnik porodice Kalajdžisalihović, Muhammed Kalajdžisalihović, pričao je o obućarskom zanatu u njihovoj radnji na Baščaršiji i profesiji njihovog oca koja traje dva vijeka.

Kalajdžisalihović je naveo da su zlatno izvezene papuče u obliku srca i pauna jedinstvene za Sarajevo napravljene od prirodnog pliša, pamuka i kože, te je kazao da od prošlosti do danas svekrve najčešće kupuju te papuče za svoje snahe.

Dodao je i da su povratili papuče sa šarama pauna, koje su bile zaboravljene, kada su na tavanu pronašli stare papuče svoje pranane, ističući da je važno da se sačuva tradicija.

- Nevjesta koja prvi put dođe kući nakon udaje, nosi ove papuče, a koristile su se i u važnijim prilikama. Tradicija nošenja papuča pripada Bošnjacima i muslimanima. Pošto ne nose cipele u kući, postojala je potreba da se nosi nešto kod kuće. To je razvilo industriju papuča, kazao je Kalajdžisalihović.

Podsjećajući da su stari zanati vremenom izgubili na vrijednosti ili su nestali, Kalajdžisalihović je rekao da oni papuče prave već dva vijeka.

- Mi pravimo papuče dva vijeka. U tom periodu su bila četiri rata. Mislim da je ovo veliki uspjeh. Očeva porodica je naučila obućarski zanat, i to su prenosili na svoju djecu. I ja sam naučio od oca, ionako se niko drugi ne bavi ovim poslom, kazao je on.

Navodeći da su članovi njegove porodice bili sedlari, Kalajdžisalihović je rekao da su se u prošlosti održavali sastanci na kojima su se obrtnici svake godine unaprijeđivali i dobijale dozvole.

- Evidencija sa ovih sastanaka je prikupljana pod nazivom 'Bilježnica', a tu piše da je moj pradjed ovdje unaprijeđen u sedlara 1823. godine, rekao je Kalajdžisalihović.

Navodeći da Bosanci i turisti i dalje preferiraju papuče, Kalajdžisalihović je rekao da ponekad izrađuju posebne narudžbe, ali je broj tih narudžbi dosta smanjen.

Napominjući da sarajevske duboko ukorijenjene porodice i dalje znaju svoj zanat, Kalajdžisalihović je pozvao mlade da daju šansu zanimanjima koja zahtijevaju ručni rad.

TRTHaber/Prevod: Balkan News

komentari (0)