Egipatski Luxor: Grad koji krije brojne misterije drevne civilizacije

Jedan od gradova koji krije brojne misterije drevne egipatske civilizacije i otvara vrata turistima iz cijelog svijeta, svakako je Luksor.

MAGAZIN 24.07.2023, 09:36 24.07.2023, 09:57
Egipatski Luxor: Grad koji krije brojne misterije drevne civilizacije

Grad Luksor, koji se smatra "žilom kucavicom" egipatskog turizma, jedna je od omiljenih turističkih atrakcija sa bogatom historijom i hramovima. 

Čuven po piramidama, sfingama i faraonima, Egipat je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svijetu i mjesto koje svake godine posjeti veliki broj turista.

Jedan od gradova koji krije brojne misterije drevne egipatske civilizacije i otvara vrata turistima iz cijelog svijeta, svakako je Luksor. Mnogi ga smatraju jednim od najvećih otvorenih muzeja na svijetu.

Luksor je grad u kojem živi oko pola miliona ljudi. Smješten na rijeci Nil, Luksor je stjecište mnogih arheoloških nalazišta i bogatih kulturno-historijskih spomenika.

Grad je bio prijestolnica Egipta tokom Novog Kraljevstva, posvećen bogu Amon-Ra i predstavlja idealnu destinaciju za svakog zaljubljenika u historiju, piše AA. 

Luksor posjeduje brojna kolosalna "čuda" drevnog Egipta kao što su Memnonove statue, grobnicu faraona Aneonhotepa, nevjerovatne hramove iz Karanaka, piramide i dvije doline kraljeva i kraljica. Ovdje su pronađene stotine grobnica uključujući čuvenu grobnicu faraona Tutankamona i faraona Ramzesa.

komentari (0)