Žene u Turkiye zarađuju od izrade rukotvorina

MAGAZIN 07.03.2022, 11:13 07.03.2022, 12:21
Žene u Turkiye zarađuju od izrade rukotvorina
© AA

U Gürpınaru, jednom od najvećih općina po površini u Turkiye, osnovano je pet ADEM-a (op.a Centri za podršku porodici), u ruralnim naseljima kako bi se povećalo učešće žena u društvenom životu i omogućilo im zanimanje.

Žene koje dolaze u centre u kojima se održavaju programi obuke iz različitih oblasti, imaju priliku da pohađaju filografiju, intarziju sedefom, rezbarenje bundeve, ćilimarstvo, šivenje-vez, heklanje, dizajn nakita, kursevi suvenira i opismenjavanja u potpuno opremljenim radionicama. Osim toga, počele su da prodaju ručno izrađene proizvode koje su izradile u kancelariji za prodaju rukotvorina osnovanoj u okviru Fondacije socijalne pomoći i solidarnosti.

Na ovaj način, žene koje se i druže i svojim prihodima doprinose svojim porodicama, poboljšale su se u sociokulturnom smislu učestvujući na izletima i događajima organizovanim uz podršku Ureda guvernera distrikta.

Zühre Değer, majka troje djece, koja je pohađala kurseve, rekla je za AA da su zahvaljujući ovim centrima dobili posao i naučili kako da rade i izrađuju nove stvari.

- Shvatila sam da sam ojačala sa onim što sam naučila ovdje. Postala sam poslovna, zaposlena žena. Zarađujem od prodaje proizvoda koje pravim. Mogu da dam džeparac svojoj djeci. Evo, ne samo da učimo profesiju, već i učestvujemo na putovanjima, radimo mnoge aktivnosti, bolje koristimo vrijeme. Zahvaljujući ovom mjestu, naš život je naš. Možemo stati na noge. Želim da otvorim radnju u budućnosti. Sada imamo ekonomsku slobodu, rekla je Zuhre.

Seda Üstünkol je izjavila da je došlo do velikih promjena u njenom životu nakon što je došla u centar .

- Idemo na izlete i konferencije. Stvorila sam svoj krug prijatelja. Motivacija mi se povećala, svjesna sam svojih sposobnosti. Zarađujem. Ovo je savršeno okruženje za žene, kazala je Seda.

- Prodajem ovdje proizvode koje pravim. Od velike sam koristi i sebi i svojoj porodici. Stalno se usavršavam. Moj cilj je da budem dobar učitelj. Sjedila sam kod kuće besposlena, a sada imam posao. Moj život se ovdje promijenio, rekla je Sümeyye Ayşin, koja pohađa kurseve u centru već dvije godine.

Guverner distrikta Fatih Kayabaşı naveo je da se od 2017. godine realizuju projekti u pet centara za razvoj žena koje žive u ruralnim naseljima.

Kayabaşı je naveo da je pet  hiljada žena do sada pohađalo kurseve.

- Ovdje se izrađuje veliki izbor rukotvorina. Prethodno nekorištenu zgradu u Nacionalnoj bašti  pretvorili smo u prodajnu kancelariju za njih. Lijepo je dizajnirana. Ovdje izlažemo i prodajemo proizvode. Trudimo se da ostvarimo prihod za naše žene prodajom proizvoda koje prave. Nema mnogo mogućnosti, ali mislimo da će ovaj projekat biti važna vrata za zapošljavanje žena. Cilj nam je da otvorimo žensku zadrugu u okviru projekta i da više doprinesemo njihovom društvenom i ekonomskom razvoju, kazao je on.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)