Žene u Turskoj osnovale udruženje: Sretne smo što zarađujemo

MAGAZIN 23.09.2021, 11:59 24.09.2021, 09:08
Žene u Turskoj osnovale udruženje: Sretne smo što zarađujemo
© AA

Sedam preduzetnica u mjestu Cekerek u Turskoj su osnovale udruženje u kojem je počelo raditi 30 domaćica. Udruženje je osnovano prije tri godine, a njihov slogan je „Cekerek će proizvoditi i zarađivati“.

U udruženju koje je osnovano na prijedlog potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya, žene se okupljaju i prave domaće proizvode čime doprinose lokalnoj zajednici.

Predsjednica Udruženja Emine Turgut rekla je za AA da proizvode džem od šipka, pekmez od grožđa, ljuti umak, umak od paradajza, a s vremena na vrijeme prave i tjesteninu.

- Naše proizvode obično dobivamo od žena u selima. One mogu raditi s nama ovdje kad god požele. Mi svoje proizvode prodajemo preko poljoprivredne kreditne zadruge i interneta. Dok mi zarađujemo, i žene ovdje zarađuju, rekla je Emine.

Emine je rekla i da su žene mnogo sretne i zadovoljne svojim poslom.

- Naše žene rade ovdje kako bi zaradile za svoje porodice. Neke od njih šalju svoju djecu u školu, neke u potpunosti osiguravaju svoje porodice. Veoma su sretne što imaju takvu priliku u našem mjestu koje ima ograničene mogućnosti zapošljavanja, rekla je Emine i dodala: „Većina naših žena kaže da su došle ovdje da doprinesu proizvodnji, ali i da se dobro provedu.“

Emine ističe i da su na početku imali za cilj da proizvedu 5.000 proizvoda, u čemu su i uspjele. Posao se vremenom počeo povećavati, sada imaju narudžbe čak i iz inostranstva, te sada imaju za cilj da naprave 10 do 15.000 proizvoda.

Žene koje rade u udruženju kažu da su mnogo sretne jer same zarađuju i jer  sebi i svojoj djeci mogu priuštiti sve što požele.

komentari (2)
Elifa Prije 1 godina
Pozdravljam i želim mnogo uspjeha u radu želim da stupim u kontakt sa vama radi druženja, i mi smi udruženje,, Exspanzija'' iz Brodareva program nam je isti naše žene su preduzetnice,kao i vi i vaše udruženje. Veliku selam i nadam se daćemo uspostaviti kontakt. Elifa.solakovic@gmail.com +381695388325.Bosna-Sandzak
Udruženje žena "Poljiĉke" BOSNA Prije 5 mjesec
Eselamu alejkum.Mi postojimo oko godinu i po i već smo poĉele sa sliĉnim proizvodima.Bilo bi nam zadovoljstvo upoznati divne žene i razmijeniti iskustva i naravno druženje lp.