Šezdesetdevetogodišnja starica iz Turkiye naučila čitati i pisati

MAGAZIN 02.02.2022, 13:46 02.02.2022, 14:43
Šezdesetdevetogodišnja starica iz Turkiye naučila čitati i pisati
© AA

Život šezdesetdevetogodišnje Mehri Bozlusun se promijenio nakon što je upoznala Gulsum Tepekaya, profesoricu turskog jezika i književnosti.

Mehri je 2019. godine upisala kurs na kojem je naučila čitati i pisati, nakon čega je odlučila da ostvari svoj dugogodišnji san. A to je da završi školovanje i dobije diplomu o završenoj osnovnoj školi. 

Mehri Bozlusun, koja ima šestero djece i osmero unučadi, najviše voli da čita historijske knjige. Od djetinjstva je, priča ona za AA, željela čitati i učiti a san joj je bio da postane medicinska sestra. Međutim, taj san nije mogao biti ispunjen jer joj majka nije dozvoljavala. 

Bozlusun je rekla da je kao dijete zbog ljubavi prema knjigama, često uzimala knige i šetala ulicama. 

- Nisam znala da čitam, ali moja djeca su završila srednju školu. Zbog finansijskih poteškoća nisam mogla da ih više školujem, kazala je Mehri.

Kada se penzionisala, odlučila je da se upiše na kurs te da nauči čitati i pisati. Upoznala je profesoricu Gulsum, i zahvaljujući njoj se upisala na kurs.

- Bila sam odlučna i brzo sam naučila čitati i pisati. Mnogo volim našu historiju i želim da izučavam historiju i Ataturkove principe, kazala je šezdesetdevetogodišnjakinja.

Kako je naučila pisati i čitati, mnoge stvari u životu Mehri se promijenilo. 

- Znate kuda idete. Možete pročitati cijene na etiketama na pijaci. Nisam mogla pročitati ni brojeve autobusa. Kada odem u bolnicu, lako mogu pročitati na koje odjeljenje da idem, kod kojeg doktora da se pregledam. Voljela bih završiti i fakultet.“

Profesorica Gulsum je rekla da Mihre veoma lijepo čita i piše, te da ima želju da je pošalje u srednju školu, to jeste, da položi i ispite za srednju školu, jer i ona sama ima volju i želju za učenjem i čitanjem.

komentari (0)